Szemetesből falatozó rókát vettek videóra egy vidéki nagyváros lakótelepén

2023.07.13. 10:01
A nagyobb településeken is egyre több bejelentés érkezik az élelem után kutató vadállatokról. A róka számos betegséget hordozhat, ezért érdemes távol maradni tőlük.

Fiatal róka kutatott élelem után Sopron egyik lakótelepén. A felvételt egy helyi lakos küldte be az RTL Híradónak.

Orbán Henrik, az Országos Magyar Vadászkamara megyei titkára a riportban elmondta, hogy már a nagyobb városokban is egyre több bejelentést kapnak a rókákról.

Hozzátette, hogy a júliusi időszakban a fiatal rókák már önállóan keresnek táplálékot maguknak, így gyakran feltűnhetnek a szeméttelepek és a kukák környékén. Mint mondta, az sem ritka, hogy a kutyáknak és a macskáknak kihelyezett táplálék miatt a házak kertjébe is bemerészkedjenek.

A rókák számos betegséget hordozhatnak, ezért jobb távol maradni tőlük

– hangsúlyozta a szakember.

Ahogy az Index megírta, 2022-ben veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) debreceni laboratóriuma az ukrán határtól mintegy öt kilométerre kilőtt rókánál. Az állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Botpalád község területén ejtették el helyi vadászok. 

Magyarországon korábban 2017 óta nem azonosítottak veszett állatot. A veszettség az egyik legrégebben ismert és legveszélyesebb fertőző betegség. A veszett állat harapása útján akár az embernek is átadhatja a betegséget.