Elaludt a sínek között egy részeg férfi, meg is bűnhődik érte

2023.07.13. 09:15
A Szekszárdi Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétsége miatt bíróság elé állította azt az ittas férfit, aki Bátaszék külterületén, a nyílt vasúti sínpályán a sínek közé feküdt és elaludt.

Az ittas férfi 2023. június 11-én délben Bátaszék külterületén feküdt a két vasúti sínpár közé és ott elaludt. Ugyanebben az időben Hidas-Bonyhád felől Bátaszék irányába egy vonatszerelvény közlekedett 71 km/óra sebességgel, amelyen a vonatvezetőn és a jegyvizsgálón kívül 7 utas tartózkodott.

A sínek között alvó férfihoz közelítve a vonat vezetője őt egy sötét foltként észlelte, ezért a szerelvény sebességét 60 km/órára lassította, majd amikor már látta, hogy egy ember fekszik a sínek között, gyorsfékezett, és dudált.

A férfi a vonat kürtjére felébredt, meglátta a közeledő vonatot, ezért felállt és elhagyta a sínpálya területét, majd a vasúti töltés melletti füves-bokros területre zuhant, és könnyű sérüléseket szenvedett.

A férfi megszegte a KRESZ azon szabályát, mely szerint a gyalogosnak tilos – a kiépített átkelőhelyen kívül – vasúti pályán áthaladni, tartózkodni. Ezzel veszélyeztette a vasúti közlekedésben résztvevők biztonságát, a vonatszerelvény vezetőjének, illetve a vonaton tartózkodó jegyvizsgáló és az utasok életét, testi épségét – olvasható az ügyészség közleményében.

A Járási ügyészség a férfit másnap bíróság elé állította, a Szekszárdi Járásbíróság pedig az ügyészi indítvánnyal egyezően jogerősen 200 óra közérdekű munka büntetésre ítélte.