Megható videókkal robbant be a TikTokra egy 97 éves magyar néni

2023.07.14. 09:43
Szokatlan tartalommal állt elő a TikTokon a 97 éves Éva néni, akinek az unokája segít videókat feltölteni a portálra. Az idős asszonyról kiderült, hogy ő már inkább szeretné „befejezni a földi létet”, azonban az elmúlásába „közbeszólt az élet”, és most a videómegosztón próbál célt találni magának.

„Éva néni vagyok. 97. évemben kaptam pacemakert. És most akkor még élni kell?” – ez olvasható az „elet97evesen” című csatorna leírásában, amelyre bő két napja töltötték fel az első videót. Az asszonynak unokája, Judit segített a videók elkészítésében és feltöltésében.

Az első videóban az unoka elmondta, hogy azért nyitott TikTok-csatornát a nagymamájának, mert nemrég kapott egy pacemakert, azonban az életet céltalannak találja. Ezért megpróbálnak másoknak segíteni azzal, hogy megosztják a tapasztalatait. Mint mondta, a csatornát kifejezetten azoknak ajánlják, akik nehezen fogadnak el bizonyos dolgokat, megfelelési kényszereik vannak, vagy céltalannak érzik magukat. 

@elet97evesen ❤️Nagymamám 97 éves, már el szeretett volna múlni, de csalódottságára kapott egy élethosszabbító pacemakert. 🙃Nem érti minek él még és nem talál célt. 🙃Ezt a csatornát azért találtam ki h lássa h tud még segíteni másoknak. 🌞Gondolataival, életmeséivel segít neked is gondolkodni magadról és a világról. Inspiráció, tabuk nélkül, izgalmas témákkal!👍Kövesd őt, ha megfelelési kényszerre hajlamos vagy, ha nehéz elfogadnod megváltoztathatatlan dolgaidat, ha néha céltalan vagy, és ha céltudatos vagy és száz évig szeretnél élni.👍Tarts velünk! Éva nagymama és J.Kovács Judit❤️. #tabuknélkül #dédi97 #dédi #jkovácsjudit #életkilencvenentúl #pacemaker #elmúlás #életcél #motiváció #elfogadás #megfelelésikényszer #100évigélni #pszichológia #élniakarás #önismeret #elengedés #ítélkezés #ítélkezésnélkül #élnijó #életkedv # #elégedettség #család #unoka #nagymama #dédimama #boldogság #céltalanság #életerő #halál #hála #házasság #gyereknevelés #párkapcsolat #szeretet #szerelem #elmúlás #halálvágy #holocauszt #auschwitz #donkanyar #gyermekhalála #szülőhalála #háború #üldöztetés #élet #életfeladatok #személyiségfejlődés #búcsú #életvidámság #miértpontén #miért #pontén #veszteség #veszteségélmény ♬ Chopin Nocturne No. 2 Piano Mono - moshimo sound design

„Tudomásul kellett vennem, hogy nem haltam meg”

A következő videókban beszéltek arról, hogy milyen helyzetben van az idős asszony. Ezek egyikében – amely az eddigi legnézettebb videójuk lett, 1,2 millió megtekintéssel – Judit elmondta, a nagymamája már fél éve mondja a családnak, hogy az lenne a jó, „ha már nem lennék”.

Az idős asszony erre kifejtette, hogy az ember nem élhet célok nélkül és önállóság nélkül, idős korban pedig nagyon megsínyli azt, hogy kiszolgáltatottá válik, és a legalapvetőbb dolgokat sem tudja megcsinálni. Mint mondta, a problémák elsősorban lelki eredetűek, nem fizikaiak, de ez egyáltalán nem teszi könnyebbé az elviselésüket.

@elet97evesen ❤️Éva néni fél a növekvő kiszolgáltatottságtól! Ha mentálisan motiváljuk, újra járna hozzá gyógytornász lehet, hogy nem romlana a helyzet! A csatorna óta kezd jobb lenni a kedve!Drukkoljatok!❤️Kövessétek!👍#dédi97 #tabuknélkül #életkilencvenentúl #pacemaker #életcél #jkovacsjudit #motiváció #kiszolgáltatottság #pacemaker #elfogadás #hosszúélet #nagymamalélek #elengedés #életkedv #évanéni #dédi ♬ Emotional Cinematic Sad Violin and Piano - ISAo

„A baj az, hogy el kell fogadni, mert nincs más lehetőség” – mondta, részletezve azt, hogy mi mindenen megy keresztül az ember idős korban. Unokája erre azt mondta, hogy az orvosok szerint az idős asszony még plusz 5-10 évet élhet azután, hogy nemrég beültettek neki egy pacemakert. Hozzátette, bízik benne, hogy idővel megváltozik nagymamája véleménye a fentiekkel kapcsolatban.

„Éva néni fél a növekvő kiszolgáltatottságtól! Ha mentálisan motiváljuk, újra járna hozzá gyógytornász, lehet, hogy nem romlana a helyzet! A csatorna óta kezd jobb lenni a kedve! Drukkoljatok!” – írta a videó leírásában az unoka. 

Egy másik felvételen Éva néni arról beszélt, hogy a kórházban már a halálra készült, de a pacemaker megmentette. 

Tudomásul kellett vennem, hogy nem haltam meg. Hazakerültem, és próbálom tovább élni az életem

– mondta.

Az eddigi utolsó videóban arról beszélt részletesen, hogy próbált meghalni. „Próbáltam nem enni, de kutya bajom sem lett. Próbáltam nem lélegezni, de előbb-utóbb csak lélegeztem” – mondta erről.

Az elsősorban fiatalok által használt TikTokon néha nagy sikere van az időseknek is. Tavaly év végén a 71 éves Rozika néni videója is nagy érdeklődésre tartott számot a videómegosztón.