A Lánchíd „bazári” fényfestése kiakasztotta az államtitkárt

2023.07.14. 19:19
„A Lánchíd egy olyan öreg hölgy, amelyiket nem kell kirúzsozni. Nem is fogják” – biztosította Lánszki Regő államtitkárt Budapest főépítésze, miután az előbbi kritizálta azt a fényfestést, amely a hídon volt látható a napokban.

Az államtitkár – aki egyben országos főépítész is – korábban közölte: elfogadhatatlan, hogy a főváros bazári díszkivilágítással csúfítja el a Lánchidat és a Duna-partot. Közösségi oldalán fényképeket is mutatott arról, hogy miféle fényárban úszik Magyarország egyik fő szimbóluma.

Ez tönkreteszi a világörökséget képező Duna-part páratlan szépségű és harmonikus látképét. A kivilágítás nem játék, az az építészeti méltóság karakteres eszköze. Egy padot lehet összevissza festegetni, de a Lánchidat nem!

– fogalmazott Lánszki Regő.

Ez még csak a próba volt, ilyen színekbe öltözhet majd a Lánchíd 

Hétfő este valóban volt egy világítási próba – mondta el az Index kérdésére válaszolva Erő Zoltán, Budapest főépítésze, hozzátéve, hogy a híd pesti oldalának déli részén, a kivitelező konténereinek teraszán, közvetlenül a helyszínen tekintették meg azokat a színeket, amelyek kivilágítási szempontból szóba jöhetnek. E teszt során határozták meg, hogy milyen lehet az évben egyébként összesen 3-5 napon az a néhány órás kivilágítás,

amely szerinte véletlenül sem illethető a „bazári” jelzővel.

Elmondása szerint abban állapodtak meg az Örökségvédelmi Hivatal helyszínen lévő képviselőivel, hogy az alapkivilágítás kőszínű lesz, a nemzeti ünnepeken pedig visszafogott piros-fehér-zöld. A mellrák elleni küzdelem világnapján rózsaszín, az UNICEF-hez kötődő gyermeknapon lila, és az autizmus világnapján is eltérnek az alapbeállítástól. 

Erő Zoltán szerint gyakorlatilag bármilyen szín kikeverhető, és a fény erejét is tudják szabályozni, de a technikai lehetőségeket úgy alkalmazzák majd, hogy abban szerinte Lánszki Regő sem fog semmi kivetnivalót találni.

A Lánchíd egy olyan öreg hölgy, amelyiket nem kell kirúzsozni. Nem is fogjuk

– biztosította az államtitkárt Budapest főépítésze, hozzátéve: az alapszín is a maximális fényerő 50 százalékával fog világítani annak érdekében, hogy jól beilleszkedjen a városkép egészébe.