Kövér László bejelentette: Hazaváró irodákat nyitnak

2023.07.14. 15:02
Az ideiglenesen vagy véglegesen Magyarországon letelepedni kívánó a diaszpórából haza érkező magyarok számára úgynevezett Hazaváró iroda nyílik – mondta Kövér László házelnök az azuzlet.hu-nak adott interjúban.

A Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott, hogy a kormány a nemzetegyesítésen dolgozik, ennek szellemében nyújtanak további támogatásokat a külhoni magyaroknak. 

Ehhez kapcsolódva a külhoni magyarság életében meghatározó szerepet betöltő magyar szervezetek, intézmények, egyházak tevékenységének biztosítása továbbra is elsőbbséget élvez. 

– fejtette ki Kövér László az azuzlet.hu-nak.

Hozzátette:  az oktatás, a kultúra, az ifjúság, a sport és a gazdaság, az önkormányzati együttműködések területén is folytatják a támogatások biztosítását. Minden szülőföldjén magyar oktatásban résztvevő bölcsődés, óvodás, általános iskolás és középiskolás diák, főiskolai és egyetemi hallgató számára nyújtott évi 22 400 forintos oktatás-nevelési támogatást 100 ezer forintra növelik. 

Mint mondta, az egyik legnagyobb eredménynek azt tekinti, hogy a külhoni magyar vállalkozásokat sikerült megerősíteniük.  Kiemelte: a Kárpát-medencei Gazdaságfejlesztési Program keretében több mint 60 ezer vállalkozás kapott fejlesztési forrást, ezek számos a szülőföldjükön boldogulni kívánó magyaroknak ad munkát. Ezeket a Kárpát-medencében gazdasági hálózatba szervezik.

Felmérésük szerint már 43 országban vannak üzleti kapcsolatai ezeknek a vállalkozásoknak, magyarországi cégekkel pedig kétharmaduk áll összeköttetésben. Kövér László elmondása szerint a szomszédos országok is érzékelik, hogy a náluk működő magyar cégek megerősödtek. 

Azt látjuk, hogy a helyi és regionális tudás és a helyi és regionális együttműködések jelentősen felértékelődtek az elmúlt időszakban

– hangsúlyozta. 

Kulturális és gazdasági együttműködés

A Kárpát-medencei Testvértelepülési Program keretében az önkormányzatok kulturális és gazdasági együttműködését is támogatják, a sport és kulturális rendezvények mellett közös üzleti workshopokkal. 

Kövér László arra is kitért, hogy a több millió diaszpórában élők által szerez tudomást a világ arról, hogy kik is vagyunk, mi magyarok. A  több millió ernyőszervezetet tömörítő Magyar Diaszpóra Tanáccsal szoros kapcsolatban állnak, és a százötven hétvégi magyar iskolákkal, számos nyelvőrző programot, versenyt iskolatábort szerveznek a közösség megtartására. 

De legalább ennyire fontos, hogy minden magyar, éljen a világ bármely pontját itthon érezze magát Magyarországon, és tudja, hogy bármikor hazatérhet

– húzta alá, ennek érdekében új lehetőséget nyitnak számukra, hogy leegyszerűsítsék a visszatelepülésüket Magyarországra. 

A Hazaváró irodák működéséről annyit árult el, hogy a kormányablakhoz kapcsolódóan az ország több pontján egyablakos ügyintézés fog biztosítani a hazatelepülőknek. „Ez is egy eszköz a nemzet újraegyesítésének megvalósításában” – indokolta.