Az 1990-es évek gyilkológépe ma szegedi cellájában rajzolgat

2023.07.15. 15:37
A hazai börtönökben több mint 18 ezer elítélt tölti büntetését. A rabok napközben dolgoznak, tanulnak, és különböző közösségi foglalkozásokon vesznek részt. Úgy tudjuk, hogy Magda Marinko, az 1990-es évek gyilkológépe ma szegedi cellájában rajzolgat, és ismeretterjesztő könyveket olvas.

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon jelenleg összesen 18 629 személy tölti börtönbüntetését valamelyik bv. intézetben – tudtuk meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától (BvOP).

A legszigorúbb rezsim a tényleges életfogytiglanra ítéltekre vonatkozik: jelenleg 23 személy tölti büntetését hosszúidős speciális részlegen (HSR). Ilyen egyszemélyes zárkában van az egykori gyilkológép, Magda Marinko is, aki jelenleg a Szegedi Fegyház és Börtön lakója. Marinko nem találkozhat senkivel, napjait rajzolással és olvasással tölti.

Rab, aki főz, és verseket tanul

A BvOP tájékoztatása szerint a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek létszáma 77 fő, ebből 73 jogerős, négy személy még nem jogerős ítélettel kezdte meg szabadságvesztését. A tényleges életfogytiglanra ítélt rabok nagy része, mintegy 30 fő a szegedi Csillag börtönben tölti büntetését. Egyikük nemrég nyilatkozott az Indexnek, és elmondta, gyakran beszél a családjával Skype-on, hetente főz magának, és verseket tanul a zárkájában.

2023 júliusában összesen 4983 elítélt töltötte fegyházbüntetését, míg a kevésbé szigorú börtönfokozaton 7100 személy. A büntetés-végrehajtási intézmények közül a legenyhébb büntetés a fogház: jelenleg 528-an töltik ott szabadságvesztésüket.

A börtönök lakói többnyire férfiak: 2023 júliusában 17 152-en voltak rács mögött. Több mint tizenkétszer több férfi van rács mögött, mint nő. A magyar női börtönökben – mint például a Kalocsai Fegyház és Börtönben – összesen 1477 női elítélt tölti büntetését. A BvOP tájékoztatása szerint összesen 213 személy áll kényszergyógykezelés alatt.

Hollywood és a videójátékok

Hibáznánk, ha csak az általuk elkövetett bűncselekménnyel azonosítanánk őket

– mondta el korábban az Indexnek Szilágyi Margit. A Szegedi Fegyház és Börtön pszichológusa – aki többnyire a tényleges életfogytiglanra ítélt rabokkal tartja a kapcsolatot – úgy vélekedett:

a brutális gyilkosságok kiváltója az esetek egy részében családi konfliktusból ered, és indulati jellegű, úgymint féltékenység és harag.

A pszichológus második okként a helytelen értékítéletet jelölte meg. „Hollywood ontja magából a torz világszemléletű produkciókat, amelyek teljesen összezavarják a mai kor emberét. Egy bankrablásnak, egy gyilkosságnak vagy egy emberrablásnak nagyon komoly következményei vannak” – mondta, majd hozzáfűzte, a végtelen életet ígérő videójátékok pedig csak súlyosbítják a helyzetet. Harmadik okként – a bűncselekmények kiváltójaként – a szeretethiányos környezetet nevezte meg. Ezek az emberek nem tudják elhinni, hogy szerethetők, így ők sem tudnak szeretni, és senkihez sem kötődnek – állítja az alezredes. A börtönpszichológus szerint vannak kritikus évek. Az 1., a 3., a 7., a 14. és a 21. évben jobban oda kell figyelnünk az elítéltekre, mert valami változás áll be náluk.

Nagyon nehezen viselik, ha meghal az édesanyjuk. Ilyenkor mi, pszichológusok segítünk a gyász feldolgozásában

– magyarázta Szilágyi Margit.