Karácsony Gergely a Pride-on: A szabadság nem leszalámizható

DSC4474
2023.07.15. 15:47
Három órakor elindult a Pride menete több nagy kamionnal. Egy Eb-döntőn sincs akkora rendőri jelenlét, mint a budapesti Pride-on – jelentette helyszíni tudósítónk. Az idei Pride egyébként visszafogottra sikerült, ugyanis – információink szerint – a szervezők nem szerették volna provokálni ezekkel a társadalmat.

Többezres tömeg indult meg a Városligetből az Oktogon felé délután háromkor. Sokan lengetnek szivárványos zászlókat vagy napernyőket. Magyar és nemzetközi résztvevőkből sincs hiány, a tömegben angol, német, spanyol és olasz nemzetiségűek is feltűnnek.

Voltak, akik táblákra írták politikai mondanivalójukat, úgy haladnak végig a menettel. Ilyen például: „A szabadság nem bántja a gyereked, de az egódat lehet”, de van, aki „ingyenölelés” táblákkal a nyakában követi a tömeget. Volt olyan, aki jól kifejezve a Pride hangulatát Live loud, love proud feliratú pólóban vonult. Az egyik kamionon feltűnt Steiner Kristóf is, aki lenge, világos színű ruhában teremtett hangulatot, miközben Bonnie Tyler Holding Out for a Hero című slágere bömbölt a hangfalakból.

Többen jelmezt húztak, volt indián nagyfőnök tolldíszben, de cicajelmezből is van néhány, valamint sokaknál előkerültek a színesebbnél színesebb parókák is. A menet halad az Oktogon felé. Azt követően Karácsony Gergely mond beszédet a résztvevőknek.

Pert fontolgatnak a Pride szervezői a Médiatanács ellen

A 2023-as Pride-on körülbelül annyian vesznek részt – 35 ezren –, mint a tavalyin – nyilatkozta az Indexnek Majercsik Johanna sajtószóvivő. Eddig semmilyen atrocitás nem történt, de a szervezőknek tudomásuk van arról, hogy négy helyszínre jelentkeztek be ellentüntetők:

  • az Oktogonnál,
  • a Műcsarnoknál,
  • a Dózsa György út és a Délibáb utca sarkánál, valamint
  • a Király utca és a Felsőerdősor utca sarkánál.

Elmondása szerint azonban a szervezők nem számítanak komoly atrocitásokra, ugyanis csupán 10-20 fő várja majd őket ezeket a pontokon ellentüntetőként. Majercsik Johanna elmondta, felháborítónak tartja, hogy a Médiatanács nem engedélyezte az RTL Klubnak, hogy főműsoridőben sugározza a Pride reklámfilmjét. Szerinte „ennél finomabban nem lehetett volna erről a közösségről beszélni”. Hozzátette:

a jövő héten tanácskoznak a jogászokkal, hogy csatlakozzanak-e az RTL által indított perhez.

„Nem az a lényeg, hogy hányan vagyunk”

Steiner Kristóf is megszólalt az Indexnek, elmondta, nagyon jól érzi magát, „jó a buli”. Szerinte „nem az a lényeg, hogy 34 vagy 36 ezren vannak, hanem hogy évről évre egyre erősebb a közösség”. A celeb úgy látja, hogy integrálódnak a társadalomba, és „el vagyunk fogadva”.

Ugyanakkor úgy gondolja, még hosszú az út a jogi egyenlőségig, és a Pride üzenete és lényege addig tartani fog, míg meg nem szerzik azokat.

Majercsik Johanna kérdésünkre elmondta, hogy az Oktogonig egy atrocitás történt, amiről tudnak. Ekkor egy ellentüntető bement az úgynevezett „civil faluba”, a városligeti sátrak közé, a rendezők körülvették és kikísérték.

Karácsony: „Bármikor te lehetsz a Soros”

„A szabadság egy és oszthatatlan, nem leszalámizható” – mondta a felvonuláson Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. Szerinte Egy olyan város nem szabad, ahol az LMBTQ-közösség, a romák és a diákok sem szabadok. A polgármester úgy látja, hogy a politikában ha valaki céltáblává válik, ha minél nagyobb, akkor a legnehezebb eltalálni.

Bármikor te lehetsz a Soros

– sütött el egy szóviccet Karácsony Gergely. „A valóságot a gyűlölettel próbálja a hatalom lefóliázni” – utalt vissza ezután a Libriben történtekre. „Budapest egy sziget, amit megőrzünk szabadnak és szolidárisnak” – tette hozzá.

A főpolgármester ezek után Ferenc pápát is idézte, aki azt mondta korábban, hogy Budapest a hidak városa.„ Elsősorban olyan városról van szó, aki embert és embert köt össze. Őrizzük meg ezeket a hidakat és szeressétek ezt a várost” – zárta gondolatait Karácsony Gergely.

David Pressman is felvonult

Az amerikai nagykövet, David Pressman is részt vett a felvonuláson. A diplomata az RTL-nek adott interjút, melyben elmondta, hogy ez egy „nagyszerű nap” a magyarok és Magyarország számára. „Ez egy különleges pillanat, amikor különböző szemléletű magyarok együtt ünnepelnek és megpróbálják az LMBTQ-közösség méltóságát és egyenlőségét előmozdítani. Az Egyesült Államok büszke, hogy ebben támogathatja őket” – fogalmazott.

Pressman ezen kívül beszélt arról a nyilatkozatról is, amelyben 38 ország figyelmeztette Magyarországot a Budapest Pride miatt. Úgy látja, hogy ez egy nagyon erős jelzés a kormány számára. Szerinte világszerte aggódnak a kormányok a magyar LMBTQ-társadalom miatt, ezért is foglalkoznak vele.

Politikai pártok is képviseltetik magukat

A Budapest Pride-on több politikai párt is képviselteti magát: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd – a Zöldek Pártja és a Momentum Mozgalom is. Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője facebookos videójában úgy fogalmazott:

Jó lenne, ha a Pride csak egy lenne a sok szabadon választható program közül, mint elmenni fesztiválozni vagy kiülni a parkba. De sajnos jelenleg még sokkal több ennél: egy szimbólum, egy üzenet, egy kiállás azért a Magyarországért, amelyben élni szeretnénk. Amely sokszínű, boldog, szabad

–  mondta a politikus.

Kultúrharc és szivárvány

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Egyesült Államok, Németország és 36 másik ország nagykövetsége a szombati budapesti Pride felvonulás előtt közös nyilatkozatban szólította fel az Orbán-kabinetet, hogy védje meg az LMBTQ-emberek jogait, és törölje a diszkriminatív törvényeket. Mint ismeretes, az Orbán-kormány még 2021-ben fogadta el a törvényt, amely tiltja a homoszexualitás megjelenítését és népszerűsítését a 18 év alattiak körében.

Az Európai Bizottság korábban az Európai Unió Bíróságához fordult a törvény miatt, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szégyennek nevezett. A kormány szerint a jogszabály célja a gyermekek védelme, és nem az LMBT-közösséget célozza.

A Fővárosi Kormányhivatal júliusban 12 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Líra Kereskedelmi Kft.-vel szemben. Ennek oka, hogy a Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című kiadványok forgalmazási körülményei nem voltak megfelelőek.

A vizsgálat megállapította, hogy az érintett könyvek homoszexualitást jelenítenek meg, ennek ellenére a gyermeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)