A lehető legszokatlanabb helyen futottunk politikusokba

3K1A0445
2023.07.16. 10:35
Az idei EFOTT sem csak a fellépőkről, a strandolásról és a bulizásról szólt, politikusokkal is lehetett találkozni a fesztiválon. Rögtönzött felmérésünk a Velencei-tó partján a magyar képviselők zenei ízléséről.

A napszemüveg visszatérő elem volt a pártok ifjúsági tagozatainál begyűjthető ajándékok között az EFOTT-on: kaptunk ilyet a Fidelitastól, a Jobbik Ifjúsági Tagozatától, a Societastól (MSZP), a Mi Hazánk Ifjaitól, a Megoldás Mozgalomtól és egy sima szemüveget a Demokratikus Lendülettől (a DK ifjúsági szervezete). Az Európa Ponton az uniós zokni sem maradt ki a csomagból.

A napszemüveg mellett a különböző pártok színeinek, politikai üzeneteinek megfelelő matricákat, kitűzőket, legyezőket, kulacsokat, táskákat osztogattak, a Fidelitastól egy vízipisztolyt is kaptunk, közvetlenül a „Soros-dolláros” adománygyűjtő mellől. A Fidesz ifjúsági szervezeténél utóbbi visszatérő tematika volt, „Soros-dollár-dobás” néven mikroadományokat lehetett ellenzéki politikusok zsebébe dobálni.

Donáth Anna: A politika szexi és izgalmas

Donáth Anna az EFOTT-on lapunk kérdésére elárulta, ha zenéről van szó „a kedvencem, amikor elektro, folk, klezmer mixben gondolkodunk. Nagyon szeretem a népzenét, néptáncoltam tizenkét évig. Szeretem a klezmert is, ami szintén egyfajta népzene. Klarinétoztam is”. Az EP-képviselő kedveli például a Balkan Fanatikot, de a fesztiválok mostanában kimaradnak az életéből, tavaly októberben gyermeke született.

A momentumos politikus úgy látja, könnyű megszólítani a fiatalokat,

nem feltétlenül a pártpolitikával kell kezdeni, de önmagában a közügyekről való beszéd maga a politika. Az EFOTT-on mindig az volt az élményem, hogy a fiatalok is tudatosabban keresik a közéleti témákat, mint más fesztiválokon. Sokan azt mondják, hogy nem érdekli őket a politika, de kiderül, hogy azok a témák, amelyekkel foglalkoznak, szintén politikaiak. A mi dolgunk megmutatni, hogy a politika szexi és izgalmas, nem feltétlenül a pártpolitizálásról szól.

Donáth Anna azt tapasztalja, hogy mostanában az infláció érdekli a legjobban a fiatalokat, „itt is azzal indítottak, hogy mennyire drága a sör. Amikor enni, inni egy fesztiválon súlyos ezer forintokba kerül, akkor elgondolkodnak, hogy egyáltalán tudnak-e még járni fesztiválokra. Az inflációról ezen keresztül is lehet beszélni”.

A másik központi téma a lakhatás, az albérletek és kollégiumok árai, valamint utóbbiak esetében a férőhelyek hiánya. Az EP-képviselőnél a külföldi továbbtanulás lehetőségéről is egyre többen érdeklődnek, „nem hisznek abban, hogy a magyar diploma ugyanolyan értékes lenne, mint a külföldi, ahol a légkör is szabadabb. Ez nagyon szomorú”.

Donáth Anna az Erasmus-üggyel kapcsolatban hangsúlyozta: „Kell, hogy legyen megoldása, mi dolgozunk ezen. A Momentum soha nem értett egyet azzal, hogy a diákok kerüljenek nehéz helyzetbe azért, mert a kormány harcban áll Brüsszellel. Mindent megteszünk, de a kormányon múlik, ha megfelelnének a jogállamisági kritériumoknak, nem került volna veszélybe sem az Erasmus+, sem a Horizont, ahogy a kohéziós források és a helyreállítási alap sem”.

Kunhalmi Ágnes meghallgatta Krúbit

Kunhalmi Ágnes szerint fesztiválon sem jelenhet meg teljesen magánemberként egy politikus, „ha alszom is pártelnök vagyok és országgyűlési képviselő”, de a fesztivál kötetlenebb formát biztosít a beszélgetésekhez. Az MSZP társelnöke az EFOTT-on ellátogatott Krúbi fellépésére.

Az ellenzéki politikus tapasztalata azt mutatja, ilyen helyszínen könnyebb megszólítani a fiatalokat, ott volt a Bánkitó Fesztiválon is, előadást tartottak, „sokan a 2022-es választásról kérdeztek, megviselte őket az eredmény. Voltak, akik azt kérdezték, hibáztak-e, mit kellett volna tenni. Baloldali gondolkodású fiatalok utat keresnek, arról is beszélgettünk, hogy merre lehet tovább menni”.

Kunhalmi Ágnest arról is szokták kérdezni, hogyan lett ilyen egységes a Fidesz tábora, miközben az ellenzék sokféle, „megosztják a történeteiket is, elmondják, mi a helyzet az iskolában, hogy nincs elég tanár”.

A szüleiknek sincs tartaléka, azon gondolkodnak, hogy külföldre menjenek. Ha pedig fiatalon mennek, ott is maradnak, családot alapítanak. Nem feltétlenül ez lenne az útjuk, ha az elmúlt tizenhárom évben megvalósítottak volna például egy bérlakásépítési programot. Felnőtt egy olyan generáció, amely nem tud továbblépni a szüleitől, majd jönnek az újabb és újabb generációk. Megállt az előrelépési folyamat, ezért csúszik egyre későbbre a gyermekvállalás is

– fogalmazott Kunhalmi Ágnes, hozzátéve: sokan nem látják a megoldást, majd találkoznak a szélsőséges, „főleg szélsőjobboldali pártokkal, amelyek elmondják, hogy ez is rossz, az is rossz, de ez és az a hibás”.

Az MSZP társelnöke megemlítette azt is, hogy „öt-hat éve még két fesztiválra el tudott menni egy fiatal, vagy egy fesztiválra, és mellette Erdélybe vagy Horvátországba. Ez ma már nincs így, brutálisan megdrágult minden, egy fesztiválra gyűjtögetnek egész évben”.

Ráczné Földi Judit és a Blahalouisiana

Ráczné Földi Judit székesfehérvári, a FEZEN-t egyik évben sem hagyja ki, az EFOTT-on a pénteki volt a harmadik látogatása, a DK ifjúsági szervezetének, a Demokratikus Lendületnek a meghívására érkezett.

A DK országgyűlési képviselője lapunknak elárulta, este 7-ig biztos, hogy politikus, utána próbálnak lazítani a fiatalokkal, és talált is az ízlésének való kínálatot: Halott Pénz, Wellhello, valamint különösen a Blahalouisiana, akik szintén fehérváriak.

A fiatalok inkább szórakozni, és nem politizálni jönnek ide. Három éve kicsit nyitottabbak voltak még, de lehet, belefáradtak, vagy a mostani 18 évesek kevésbé vevők nyáron, 40 fokban a politikára

– vélekedett Ráczné Földi Judit, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmünket: a fesztiválon kívül könnyű elérni a fiatalokat, a legaktuálisabb téma a státusztörvény, „fiatalok voltak a tüntetéseken, látják a tanárhiányt, és érzik a törvény súlyát, ami után elképzelhető, hogy ősszel már nem az lesz az osztályfőnökük, aki eddig”.

Az ellenzéki politikus úgy gondolja, a fiatalok legnagyobb problémája a lakhatás, „tizenhárom év fideszes kormányzás alatt nem született egyetlen olyan intézkedés sem, ami elindítaná őket az életben. 2010-ben megígérték a bérlakásépítési programot, nem történt semmi. Látjuk a kamatokat is, így nincs esélyük elindulni az életben. A három legsúlyosabb terület közé sorolom az oktatást is, érzik a fiatalok, hogy a jövőjük a tét, ráadásul sokan elmennek inkább külföldre tanulni. A harmadik az infláció, viszont többségük otthon él a szüleivel, ők próbálnak vigyázni arra, hogy a gyermekek ebből ne érezzenek sokat”.

Ujhelyi Istvánnak Azahriah az új kedvence

Ujhelyi István – amennyire ideje engedi – az elmúlt harminc évben rendszeres fesztiválozó. Lapunk kérdésére azt is elmondta, Azahriah az új kedvence, de kedveli Kispált, ahogy az Illést is, az EFOTT-on pedig nem hagyta ki a Halott Pénzt. A szombat esti Azahriah-fellépésről a vasárnap hajnali brüsszeli út miatt le kellett mondania.

Az MSZP-ből kilépett EP-képviselő szerint a fesztiválokon könnyebb elérni a fiatalokat, a Szigeten szokott fogadóórát tartani, és a Szegedi Ifjúsági Napokon is rendszeresen lehet vele beszélgetni.

„Egyre jobban érdekli a fiatalokat a politika. Kimaradt körülbelül két évtized, amikor teljesen apolitikusak voltak, de most annyi turbulencia van Magyarország környékén, hogy aktívabban figyelik például a kormány és az unió közötti vitákat. Magas százalékuk érti, hogy az uniós létünk kulcskérdés, a mostani 17-18 éves korosztály kifejezetten politikusossá vált” – mutatott rá Ujhelyi István.

Az EP-képviselő tavaly készített egy felmérést arról, hogy milyen ügyek foglalkoztatják a fiatalokat. Az eredmények alapján Magyarország uniós léte érdekli őket, míg hazai szinten a lakhatás és a stabil megélhetés, „azért is mennek el Magyarországról, mert sokkal stabilabbnak, kiszámíthatóbbnak látják a jövőjüket, mint a magyar valóságban, amely sokszor pont a közélet miatt válik meglehetősen taszítóvá”.

Ujhelyi István másfél hónapja jelentette be, hogy nem indul a jövő évi választásokon. A karrierjére vonatkozó kérdésünkre elárulta:

Tartottam tőle, hogy 29 év után hogyan élem meg belülről ezt a helyzetet, de felszabadulásérzésem van. Brüsszelben uniós szintről kaptam állásajánlatokat, valamint szeretnék egy olyan támogató irodát alapítani, ami a magyar érdekképviseleteket, szakszervezeteket, diákmozgalmakat, önkormányzatokat segíti uniós ügyekben.

– beszélt a terveiről Ujhelyi István, hozzátéve: közben szervezik az Esély Közösséget, a körülbelül 1500 tag mellett van mintegy 24 ezer érdeklődő, párttá nem alakulnak, de közéleti mozgalomként működnek.

Az idei EFOTT-ról szóló cikkeinket, galériáinkat, videóinkat itt találja.

(Borítókép: Karip Tímea / Index)