Hat vármegyében folytatódik a szúnyoggyérítés

2023.07.17. 12:56
A héten Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében lesz szúnyoggyérítés 41 ezer hektáron. Összesen 176 településen lehet majd találkozni a földi permetezést végző járművekkel a késő esti, éjszakai órákban.

Tavasz végén, nyár elején az ország nagy részén alakult ki komoly szúnyogártalom, amit a folyók kisebb áradása és a csapadékos időjárás okozott. A katasztrófavédelem által koordinált szúnyoglárvák elleni biológiai védekezés áprilistól folyamatos volt, majd májusban megkezdődött a kifejlett szúnyogok gyérítése is – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Mint írták, a védekezés célja a lakóövezetekben elfogadható szintre csökkenteni a szúnyogok számát, több régióban rendszeres beavatkozásokra volt szükség.

A nagy kiterjedésű ideiglenes tenyészőhelyek többsége mostanra kiszáradt, így csökken a vérszívók utánpótlása. Mivel lokálisan akadnak még olyan ideiglenes állóvizek, amelyekben szúnyogok fejlődnek, illetve az állandó vizekben is fejlődnek lárvák, ezért továbbra is szükség van gyérítésre, de kisebb területen – tették hozzá.

A katasztrófavédelem honlapján megtalálható a részletes településlista a tervezett gyérítési dátumokkal. A katasztrófavédelem által koordinált szúnyoggyérítés mellett minden önkormányzatnak lehetősége van saját költségvetése terhére szúnyoggyérítést végeztetni a településen.