Elképesztő radarfelvételen, ahogy egy korábbi zivatarlánc átugorja a Balatont

2023.07.18. 10:24
A Balaton felhőoszlató hatásáról tett közzé egy különleges radarképet az Országos Meteorológiai Szolgálat. A felvételen jól látható, ahogy szinte átugorja a tavat a zivatarlánc. A jelenség okára is magyarázatot adtak.

A Balaton vízhőmérséklete nemcsak a strandolóknak fontos, hanem a zivatarok kialakulására is jelentős hatással van.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat új tanulmányából kiderült, hogy a tó hideg vize kimondottan felhőoszlató hatással rendelkezik. A hideg vízfelszín felett elsősorban az alacsony szintű gomolyfelhők ritkulnak meg – írták.

Megjegyezték, hogy gyakran látható jelenség, hogy az északi vagy a déli part felett gomolyfelhők vannak, miközben a Balaton felett tiszta az ég. A közeledő zivatarokat ugyanis a tó vize okozta leáramlás visszatarthatja.

Így fordulhat elő, hogy „a zivatarok a Balatont megkerülik, vagy egyszerűen átlépnek a Balaton fölött”. A korábbi időjárási jelenségről egy látványos felvételt is megosztottak:

Hiába kellemes, problémákat okozhat a magas vízhőmérséklet

Ahogy az Index beszámolt róla, a meleg hatására az algák túlszaporodnak, az okozhat vízminőségi problémákat a Balatonban.

Nehéz meghatározni azt a vízhőmérsékletet, ami ökológiai szempontból ideálisnak tekinthető a Balaton élővilága számára, de nem is szükséges, hiszen az élőlények az evolúció elmúlt évezredei során elég jól megtanultak alkalmazkodni a külső körülményekhez – mondta az Indexnek Somogyi Boglárka, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet Hidrobotanikai és Mikrobiális Ökológiai Kutatócsoportjának vezetője. 

A FÜRDŐZŐK SZEMPONTJÁBÓL NÉZVE A SZAKEMBER AZT EMELTE KI, HOGY AMENNYIBEN AZ ALGÁK ELSZAPORODNAK, AZ OKOZHAT VÍZMINŐSÉGI PROBLÉMÁT. 

Az algák egy része a melegebb vízben valóban jobban szaporodik, ugyanakkor döntően a vízben jelen lévő foszfor mint tápanyag határozza meg, hogy mennyire algásodik el a Balaton. Az elmúlt évtizedekben a tó vízgyűjtő területén csökkent a foszforterhelés, amiben jelentős szerepet játszott a szennyvízkörcsatorna kiépítése, azaz már a tisztított szennyvizet is elvezetik a Balaton vízgyűjtő területéről.