Pusztított a vihar hétfőn, több család is otthon nélkül maradt

2023.07.18. 10:40
Csaknem négyszáz esetben kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak a hétfői időjárás miatt. A vihar több épületet is súlyosan megrongált. Három családi ház lakhatatlanná vált, ezért 15 embernek kellett elhagynia az otthonát.

A hétfő délutáni vihar miatt összesen 394 esetben avatkoztak be a tűzoltók – számolt be közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Mint írták, a legtöbbször Heves, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe riasztották őket. Az elsődleges problémát az erős szél okozta, amely fákat döntött ki, emellett 22 épületnek a tetőszerkezetében is kár keletkezett. 

Miskolcon egy gimnázium tetejét bontotta meg a szél, Poroszlón a református templom teteje sérült meg. Mátraterenyén a szél megbontotta egy családi ház tetejét, a lehulló darabok pedig az előtte parkoló autót is megrongálták – közölték.

Lakhatatlanná vált három családi ház

Kazáron, Ózdon és Magosligeten egy-egy családi ház tetejét a vihar annyira megrongálta, hogy összesen 15 embernek kellett elhagynia otthonát. 

A károk miatti bejelentések folyamatosan érkeznek a katasztrófavédelemhez. Hozzátették, hogy 150 beavatkozás jelenleg is tart, a legtöbb Debrecenben és környékén.  

Kiemelték, vihar után érdemes felmérni a keletkezett károkat. A lakosságot arra kérik, hogy amennyiben sérült a közműhálózat, értesítsék a szolgáltatót. Emellett az elszakadt elektromos vezetéket ne közelítsék meg, ilyen esetben azonnal a 112-es segélyhívó számot kell tárcsázni.

Több vármegyében is pusztított a szupercella

Mint írtuk, letarolta Észak-Magyarországot a kánikulában érkező szupercella vasárnap. Az intenzív csapadék és az erős szél fákat döntött ki, ágakat szakított közutakra, járdákra, kerítésekre és vezetékekre. A vármegye tűzoltóegységei több helyszínen dolgoznak a károk felszámolásán.