Súlyos problémák lehetnek a magyar lakótelepek vízvezetékeinél

2023.07.18. 08:33
Átmeneti vízhiány alakult ki több lakótelepen, miután az elöregedett csövek nem bírták a meleg miatt megnövekedett vízfogyasztást.

Az elöregedett csőhálózatok miatt sorozatosan törnek a vezetékek a nagyobb lakótelepeken – számolt be Facebook-oldalán a Fővárosi Vízművek.

Mint írták, a meleg miatt megnövekedett a vízfogyasztás, ami a vízcsöveket is próbára teszi. A reggeli és esti órákban folyamatosan csőtörésekről kaptak bejelentéseket. 

Ebben a percben 44 helyen kellene csősérülést javítanunk, közülük hat vízhiányt is okoz

– közölték a vasárnapi bejegyzésben.

A Fővárosi Vízművek az emberek türelmét és megértését kérte, ugyanis a munkaerőhiány miatt nem tudnak mindenhova időben eljutni. Úgy vélik, a csőtöréseket a vízhálózat felújításával lehetne csökkenteni, amelyhez beruházási forrásokra lenne szükség. A vízdíj a 2013-as rezsicsökkentés óta nem változott, így ezek az összegek sokszor nem fedezik a karbantartási munkálatokat.

Ma a 14 évvel ezelőtti árakon nyújtjuk a szolgáltatást. Egy liter ivóvíz akár a tizedik emeletre is házhoz szállítva a nap 24 órájában, kevesebb mint 22 fillér. Már ha valaki még emlékszik rá, mi is az a fillér

– ismertették.

Több településen is vízkorlátozást rendeltek el

Ahogy az Index beszámolt róla, Budapest legnagyobb agglomerációs településén, Érden a közelmúltban jelentette be a polgármester, hogy az Érd és Térsége Víziközmű Kft. kérésének megfelelően a nyári hónapokra kénytelen vízkorlátozást elrendelni, a szolgáltató ugyanis a reggeli és esti napszakokban elérte kapacitása felső határát.

Ugyanerről határozott Diósd, Tárnok, Törökbálint, Sóskút és Pusztazámor vezetője is, hangsúlyozva, hogy reggel 5 és 9 óra között, valamint este 18 és 23 óra között tilos a locsolási és medencefeltöltési célú vízhasználat az ivóvízhálózatról.

Szintén elsőfokú vízkorlátozást rendeltek el több településen a Duna Jobbparti Regionális Vízellátó Rendszer. A DMRV Zrt. szolgáltatási területéhez Tahitótfalutól Nagykovácsiig összesen tizenhárom település tartozik.