Csaknem harminc facsemetét pusztítottak el Budapesten

2023.07.18. 13:57
Feljelentést tett a Pilisi Parkerdő Zrt. a rendőrségen, mert ismeretlenek elpusztították a budapesti atlétikai világbajnokság szervezőivel közösen ültetett facsemetéik mintegy kétharmadát a 20. kerületben.

Idén májusban a vb szervezőivel közösen negyven facsemetét ültettek el az újtelepi parkerdőben. Ez az atlétikai világszövetség fenntarthatósági stratégiájának és a Pilisi Parkerdő városierdő-fejlesztési programjának közös, jelképes akciója volt, most azonban ismeretlen tettesek a facsemeték mintegy kétharmadát elpusztították – közölte társaság az MTI-vel kedden.

AZ ISMERETLEN TETTESEK JÚLIUS 1-JÉN ESTE AZ ELÜLTETETT FACSEMETÉK KÖZÜL KÖZEL HARMINCAT MEGRONGÁLTAK, ILLETVE ELPUSZTÍTOTTAK.

Reinitz Gábor vezérigazgató akkori nyilatkozatát idézve hozzátették, azon a területen hetven éve még hulladéklerakó volt, majd az erdészek erdőt telepítettek oda, és jól látható, hogy ennek milyen fontos szerepe van a terület újraművelésében.

A Pilisi Parkerdő munkatársai megpróbálják a menthető facsemetéket visszametszéssel megőrizni, az elpusztítottak helyére pedig újakat ültetnek.

A társaság az ügyben feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a rendőrségen, emellett a helyi közösség odafigyelését kérik a természeti értékek megőrzése érdekében.

Siófokon gázolajjal pusztítják a fákat 

Ahogy beszámoltunk róla, gázolajjal öntöttek be több fát Siófokon július elején. Az esetről közösségi oldalán számolt be Lengyel Róbert polgármester, aki úgy véli, hogy azért rongálhatnak, mert a növények kitakarják a vízparti kilátást.

Hozzátette, hogy nem lehet minden fához rendőrt állítani, ahogy térfigyelő kamerákat sem kihelyezni, ezért dolgoznak azon, hogy minél hamarabb felelősségre vonják az elkövetőket. 

Mint írta, „normális gondolkodású és lelkületű ember nem is csinál ilyet”.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.