Több vállalatnál volt béremelés, mint amennyinél év elején tervezték

2023.07.20. 18:06
A Profession.hu csütörtökön közölte, idén januárban tízből hat vállalat kalkulált bérfejlesztéssel az idei évre, átlagosan 12,2 százalékkal, ugyanakkor az első fél év során 76 százaléknál már megtörtént a bérfejlesztés, és ez a szám még emelkedhet, mert a munkaadók több mint fele jelezte, hogy év végéig lehet emelés.

A kutatás szerint a válaszadók – amelyek körében mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok is szerepeltek – háromnegyedénél már emeltek idén a munkavállalói béreken: 67 százaléknál egy alkalommal, míg 9 százaléknál többször is.

Ez az arány meghaladja az év eleji terveket,

januárban a cégek 62 százaléka nyilatkozta, hogy számolnak az idei bérfejlesztésekkel.

Azokon a munkahelyeken, ahol idén már volt fizetésemelés, a leggyakrabban – minden második vállalatnál – maximum 10 százalékot emeltek, de 3 százaléknál a 20 százalékot is meghaladta ennek mértéke.

Vannak olyan vállalatok – csupán 11 százalék –, ahol egy második körös bérfejlesztéssel is számolnak még idén.

A mostani adatok szerint a többségében fehérgalléros állásokat kínáló cégeknél várható még a második félévben fizetésemelés, valamint a nehézipar, gépgyártás, adminisztráció és szolgáltatást támogató területeken működő vállalatoknál.

A cégek több mint fele egyelőre nem tudja biztosan, hogy fog-e még fizetésemelést adni 2023-ban, ezek kivárnak a döntéssel, több, mint negyedüknél azonban már el is dőlt, hogy nem lesz bérfejlesztés.

A cégek 18 százaléka még tervezi, többségük 10 százalékot nem meghaladó összeget biztosítana, 26 százalékuknál akár a 30 százalékos növelést is elérheti majd.

A cégek mintegy 3 százaléka nem emelt idén a béreken és nem is tervezi a következő 6 hónapban.