Kamikaze drónokkal fejlesztik a haderőt a magyar hadseregben

2023.07.21. 16:37
A magyar haderőfejlesztés európai, azon belül is német–francia irányultságot vett – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, aki elárulta: izraeli technológián alapuló cirkáló rakétákat is be fognak szerezni a magyar haderő számára.

Magyarország kamikaze drónoknak is nevezett cirkáló lőszerekkel fejleszti haderejét – jelentette be pénteken Tusnádfürdőn a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor A békéhez erő kell! – A NATO-csúcs után című pódiumbeszélgetésén arról számolt be, hogy lendületesen halad a magyar haderőfejlesztés, ezen belül az eszközfejlesztés.

Kifejtette: a magyar haderő teljes átfegyverzéséről lehet beszélni, az elmúlt 6-8 évben beindult folyamat eredményeképpen az elavult szovjet technológia maradékát cserélik le újra.

Európai irány a hadiiparban

A magyar haderőfejlesztés európai, azon belül is német–francia irányultságot vett. 2021-ben az Egyesült Államokat megelőzve Magyarország volt a német hadiipar legfőbb vásárlója, tavaly pedig – mintegy egymilliárd euróval – a második legnagyobb Ukrajna után – részletezte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Az eszközoldali fejlesztés folytatódik, mint mondta:

Magyarország az orosz–ukrán háború katonai tanulságai alapján hozott döntést egy újabb csúcstechnológiás, izraeli technológián alapuló német–izraeli koprodukcióban gyártott eszköz, az úgynevezett cirkáló rakéták beszerzéséről.

A tárcavezető a közmédiának elmondta: Magyarország a Rheinmetall – UVision konglomerátummal vásárol nagyon modern, nagy pontosságú csapásmérő képességgel rendelkező, célpont híján visszavonható drónokat.

De a haderőfejlesztés egyéb aspektusai is folyatódnak, területvédelmi komponenssel egészítjük ki a hivatásos haderőt, így nemcsak a támaszpontszerűen jelen lévő high-tech eszközökkel felszerelt hivatásos katonák fogják az országot védeni, hanem az országban kapillárisszerűen, minden egyes járásban jelen lévő tartalékosokkal a háttérobjektumok védelmével foglalkozó komponens is létrejön

– közölte a honvédelmi miniszter.

Magyar fejlesztésű katonai drón

A világpiacon egyedülálló, magyar fejlesztésű, pilóta nélküli repülőgépet mutatott be nemrég a Magyar Honvédség. A sugárhajtású ProTAR drónt kifejezetten katonai alkalmazásra fejlesztették ki, a hadsereg légvédelmi képességének erősítését hivatott szolgálni.

A ProTAR F4J egy prototípus, amelyet elsősorban katonai kiképzésekre használnak. Nemzetközi szinten kuriózum, hogy ez a magyar fejlesztésű drón kötelékben – egyszerre három légi jármű – is tud repülni. Végsebessége körülbelül 500 kilométer/óra, 6000 méter magasra tud felszállni, valamint 75 kilométeres a kommunikációs hatótávolsága. A drón üzemideje körülbelül egy óra.

Amennyiben ez a prototípus jól szerepel a Magyar Honvédségnél, akkor a nemzetközi színtéren is figyelmet fog kapni, és akár exportálni is tudunk belőle

– nyilatkozta az Indexnek Porkoláb Imre dandártábornok. A védelmi innovációért felelős miniszteri biztos szerint a magyar mérnökök egy, a világ élvonalába tartozó kiképzőeszközt fejlesztettek.