Pert nyertek a szabolcsi háziorvosok, akik nem írták alá az ügyeleti szerződést

2023.07.23. 06:08
Pert nyertek a szabolcsi háziorvosok, akiket 5 milliós bírsággal és engedélybevonással fenyegettek meg, ha nem vesznek részt az új ügyeleti rendszerben – közölte a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

A Debreceni Törvényszék jogerős ítéletében megsemmisítette a határozatot, amelyben még márciusban kötelezték ügyeletre azokat a háziorvosokat, akik nem írták alá az új ügyeleti szerződést – derült ki az RTL Híradó riportjából.

Arra próbálták meg kötelezni őket, hogy havonta kétszer ügyeljenek. Ezt úgy próbálták elérni, hogy belengettek nekik egy akár 5 millió forintos bírságot, sőt azt írták, hogy egy közigazgatási szankciós listára is felkerülnek.

A szabolcsi háziorvosok pedig perre mentek. A Debreceni Törvényszék nekik adott igazat, és megsemmisítette az ügyeletre kötelező határozatokat.

Kimondták azt is, hogy a szerződések részleteit „az Országos Mentőszolgálatnak és a háziorvosoknak közösen kell meghatározniuk”. A MOK szerint ezzel kiderült, más a sürgősségi életmentő szakmunka, és más a háziorvosi szakmunka.

Ezt mindenféleképpen külön kell választani és azt gondolom, hogy ez a pernyerés most precedensértékű, hiszen az országban az összes kollégát érinti, aki az alapellátásban dolgozik

– mondta Mango Gabriella, a MOK Háziorvosi Csoportjának vezetője az RTL közlése szerint.

Arról lehet tudni, hogy a háziorvosokról szóló szankciós listát a Nemzeti Népegészségügyi Központnál vezethetik. A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei kormányhivatal azt írta: az ítélet szerint továbbra is „fennáll az ügyeleti kötelezettség” és „a bíróság kizárólag eljárási hiba miatt” semmisítette meg a közigazgatási határozat.