Tragikus állapotban a magyar vízhelyzet, elkerülhetetlen az emelés

2023.07.24. 12:44
A Fővárosi Vízműveknek fél áron kell adnia többek között a szállodáknak, állami intézményeknek és cégeknek, erőműveknek, de még az akkumulátorgyáraknak is. Tüttő Kata budapesti főpolgármester-helyettes szerint ez akár tiltott támogatásnak is minősülhet. A Fővárosi Vízművek a törvény szabotálása miatt pert indít, és visszamenőlegesen is kártérítést fog kérni.

Korábban nemcsak az Index, de számos más portál is foglalkozott vele, hogy a kormány hamarosan a vízdíj esetében is megszüntetheti az egységes rezsicsökkentett árat, és az áramhoz, valamint a gázhoz hasonlóan fogyasztási küszöbhöz kötheti a rezsicsökkentett és a piaci árat. A vízműveket tömörítő szakmai szervezetek szerint már nem lehet fenntartani a tíz éve változatlan árakat, mert Magyarország vízvezeték-hálózata tragikus állapotban van.

A Népszava most arról ír, a fővárosban jelenleg 218 forintba kerül egy liter víz (bár ez nyilván a Népszava elírása, mert minden bizonnyal köbméter – a szerk.), így a havi számlák 3000 forint alatt vannak, miközben az ivóvíz kutakból való kitermelése és eljuttatása a háztartásokhoz, az ehhez szükséges infrastruktúra működtetése, karbantartása és pótlása csaknem a duplájába kerül a bevételeknek. Jelenleg Budapesten az átlagos vízfogyasztás háztartásonként havi 10 köbméter, vidéken nagy a szórás, de valamivel 7 köbméter felett van.

A lap szerint a fővárosi cég, ahogy az ország többi víziközműcége, tíz éve nem nyúlhatott a vízdíjhoz, azaz változatlan áron kell szolgáltasson, ráadásul közművezeték-adót, illetve felügyeleti díjat is fizetnie kell.

A kiszivárgott hírek szerint a jövőben a minisztérium, illetve az államtitkárság mondaná meg, hogy melyik településen, hol és milyen hosszú vezetéket újíthatnak fel, illetve hol végezhetnek korszerűsítést, indíthatnak fejlesztési projektet.

A törvény szerint a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) feladata többek között a közműves ívóvízellátás és a szennyvízelvezetés szolgáltatási díjára való javaslattétel a közműcégek adatközlése alapján. Az illetékes minisztériumnak ezen javaslat alapján kellene évente döntenie a díjváltoztatásról, és megállapítani az új árat. 

Tüttő Kata budapesti főpolgármester-helyettes szerint ezen kötelezettségüket nem teljesítették, ezért a Fővárosi Vízművek a törvény szabotálása miatt pert indít, és visszamenőlegesen is kártérítést fog kérni.

Nonszensz, hogy sok más mellett a Karmelita kolostornak, Tiborcz szállodáinak, állami intézményeknek és cégeknek, erőműveknek, de még a kormány által országba hívott vízfaló akkumulátorgyáraknak is kedvezményesen, fél áron kell ivóvizet adni. Ez akár tiltott támogatásnak is minősülhet

– mondta a lapnak Tüttő Kata.