Drágulhat a víz a jövőben, megszólaltak a szakmai szervezetek

2023.07.22. 15:13
Több portál is arról értesült, hogy öt köbméteres fogyasztás felett hamarosan piaci árat kell fizetni majd a vízért. A vízműveket tömörítő szakmai szervezetek szerint már nem lehet fenntartani a tíz éve változatlan árakat, mert Magyarország vízvezeték-hálózata tragikus állapotban van.

Számos portál arról számolt be, hogy a kormány hamarosan a vízdíj esetében is megszüntetheti az egységes rezsicsökkentett árat, és az áramhoz, valamint a gázhoz hasonlóan fogyasztási küszöbhöz kötheti a rezsicsökkentett és a piaci árat.

Sajtóértesülések szerint öt köbméteres fogyasztás felett kellene piaci árat fizetnünk a vízért. A MaVíz szerint is hozzá kell nyúlni a vízdíjakhoz, mert nincs pénz a felújításokra – írja az atv.hu.

Országosan átlagosan 100 liter vizet bepumpálunk a hálózatba, 75 liter víz jut el a fogyasztóhoz, a 25 liter víz pedig elszivárog a talajban, elfolyik csőtöréseknél, vagy pedig elfolyik csőkötéseknél

– fogalmazott Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke. Azt, hogy a vízért mennyit fizetünk, a kormány állapítja meg. Az országban létező 4000-féle díjat 2013-ban fagyasztották be. Az elnök szerint ha az egységesség felé teszünk lépéseket, akkor nem lesz elegendő azt megmondani, hogy havonta 5 vagy 7 köbméterig kedvezményes árú-e vagy sem az ivóvízszolgáltatás.

2024-ben változhatnak az árak

Kurdi Viktor szerint a jelenleginél bonyolultabb díjrendszerre van szükség, a kifejlesztése pedig hosszú hónapokat vesz igénybe. Leghamarabb 2024. január 1-től várható kézzelfogható eredmény.

Az elnök szerint a rezsicsökkentett ár nem fog jelentősen emelkedni.

Kurdi Viktor arról is beszélt, hogy nem számít inflációs hatásra, mert a nagy élelmiszergyártó cégek általában saját vízellátó rendszerrel rendelkeznek, az ő áraikat a megemelt vízdíj nem fogja érdemben befolyásolni.

Igazságtalan az öt köbméteres határ

A Víz Koalíció is támogatja a vízdíjemelést. Magyar Ágnes, a koalíció képviselője az öt köbméteres határt igazságtalanul alacsonynak gondolja. A szervezet egyik önkéntese azonban tarthatatlannak tartja, hogy sokan pazarolják a vizet, és végtelen erőforrásként tekintenek a csapvízre, miközben nem az.

A szakmai szervezet szerint a vízhálózat gondjaihoz a kormány otthonteremtési és családtámogatási politikája is hozzájárult.

Mondjuk, támogatunk egy bizonyos csoportot, akkor ennek az összes következményét érdemes lenne átgondolni, hogy az mi mindent fog maga után vonni. Itt például a teljes infrastruktúra nincs felkészülve a budapesti agglomerációban sem a forgalomra, sem a vízhasználatra, sem az elektromos áram használatára

– mondta Magyar Ágnes.