Óvodásokat szállító busz előtt büntetőfékezett egy sofőr, most vádat emeltek ellene

2023.07.25. 10:04
A Budakörnyéki Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen, aki a 11-es számú főúton óvodásokat szállító autóbusz előtt büntetőfékezett.

A vádirat szerint 2022 áprilisában az elkövető egy kisteherautót vezetve haladt Szentendrén, és a 11-es számú főútra, Budapest irányába akart besorolni, ahogy több más gépjármű is előtte. A 11-es számú főúton ekkor vele azonos irányban haladt egy busz, rajta 40 óvodás és 5 felnőtt kísérő. A busz vezetője több járművet is beengedett maga elé, de a vádlott járművét már forgalmi okból nem.

A teherautót vezető elkövető végül a busz mögé húzódott be, majd rögtön előzni kezdte azt, és közben folyamatosan dudált, noha arra nem volt oka. Miután megelőzte a buszt, a vádlott több ízben is hirtelen erősen fékezett, így az autóbusz vezetője is többször fékezésre kényszerült.

Az utolsó fékezésekor azonban a buszsofőr – az utasok testi épsége érdekében – nem alkalmazott blokkoló fékezést, így nekiütközött a teherautó hátuljának.

A rendőrség korábbi közleménye szerint a 3 és 6 év közötti gyerekeknek nem esett baja, a buszon viszont két helyen is tábla jelezte, hogy gyerekeket szállít.

Az igazságügyi elmeorvos-szakértő véleménye alapján az 51 éves férfi alkalmatlan arra, hogy közúton bármilyen gépjárművet vezessen, érvényes gépjárművezetői jogosítvánnyal rendelkezzen. Legkorábban három év múlva lehet vezetői alkalmasságát értékelni, és eldönteni, vezethet-e. Vezetői engedélyét visszavonták.

A baleset következtében az autóbuszban több mint 300.000 forint, míg a teherautóban közel 100.000 forint kár keletkezett. A szerencsének köszönhetően az eset következtében nem sérült meg senki, de annak közvetlen veszélye a vádlott által kialakított helyzet miatt fennállt.

Az ügyben a Budakörnyéki Járási Ügyészség közúti veszélyeztetés bűntette és rongálás vétsége miatt emelt vádat az elkövetővel szemben.