Kiadták a piros figyelmeztetést, heves zivatarok jöhetnek

2023.07.25. 06:27
Kedden többfelé, több hullámban kialakulhatnak záporok, zivatarok, sőt heves zivatarok is. Ezek környezetében vízátfolyások, viharos széllökések, helyenként jégeső is kialakulhat. Zivataroktól függetlenül a délnyugati, majd késő délutántól a nyugatira–északnyugatira forduló szél lehet többfelé erős. A nappali maximumok 30 és 36 fok között alakulnak.

Kedden már egy hullámzó hidegfront alakítja időjárásunkat. A napos időszakok mellett nyugat, délnyugat felől többször erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé, több hullámban kell számítani záporokra, zivatarokra.

Heves zivatarok is lehetnek nagy eséllyel felhőszakadás, jégeső és károkozó szélrohamok kíséretében. A délnyugati, majd északnyugatira forduló szél zivataroktól függetlenül is többfelé megélénkül, megerősödik – írja az Időkép.

Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt: az ország északnyugati felén 23-29, délkeleti felén 30-36 fok várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden az egész ország területére kiadta a figyelmeztetést zivatarok miatt. Másodfokú, narancssárga figyelmeztetés Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest és Nógrád vármegyében van érvényben.

Ezeken a területeken hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

Harmadfokú, piros figyelmeztetést tizenkét vármegyére adtak ki zivatarok miatt. Többek között

  • Baranya, 
  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Csongrád-Csanád,
  • Hajdú-Bihar, 
  • Heves,
  • Somogy
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg,
  • Jász-Nagykun-Szolnok
  • Tolna
  • és Zala vármegyében is

fokozott veszélyre figyelmeztetnek a meteorológusok. Heves zivatarok várhatóak, amelyeket jelentős kockázatot jelentő szél és jégeső is kísér.

Felhőszakadás miatt az egész országra elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat. Míg magas középhőmérséklet miatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, valamint Békés vármegyére adtak ki figyelmeztetést.

időjárás25
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Jön a hidegfront

Az orvosmeteorológiai jelentés szerint kedden erős hidegfront érkezik, a markáns változás elsősorban a szívbetegeket veszélyezteti. A vérnyomás-ingadozás, keringési problémák mellett erős fejfájás, izom- és hasi görcsök léphetnek fel, növekszik az infarktusveszély.

A front előterében még fülledt, meleg idő lesz, emiatt légszomj, nehézlégzés, valamint szédülés jelentkezhet, zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota, így nekik ezeket az időszakokat célszerű zárt térben tölteni.

Délelőtt tíz és délután négy óra között a napos időszakokban továbbra is nagyon erős lesz az UV-sugárzás, gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

Ön is látta? Van fotója, vagy videója?
Küldje el nekünk!