Egy hete nem működik a Belügyminisztérium közigazgatási állásportálja

2023.07.26. 06:02
Az oldalt üzemeltető cég már dolgozik a megoldáson, de lehet, hogy nem véletlenül nem sikerült megjavítani egy hét alatt. Hadházy Ákos szerint a tárca nem akarja, hogy kiderüljön, hány tanár mondott fel a státusztörvény miatt.

Egy hete nem működik a Belügyminisztérium közigazgatási állásportálja – erősítette meg az RTL-nek az oldalt üzemeltető cég. A cég elmondta, hogy alkalmazáshiba miatt állt le az oldal, és dolgoznak a javításán. Hadházy Ákos szerint nehezen elképzelhető, hogy egy hét alatt nem tudnak megjavítani egy ilyen oldalt, és épp az lehet a cél, hogy ne látszódjon, mekkora a munkaerőhiány a közszférában.

„Ezt egy egész ország nézte, nézné, hogyha működne” – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. Tanárok, óvónők, színházi dolgozók, börtönőrök vagy épp falugondnokok is ezen az oldalon keresztül tudtak leggyorsabban és legegyszerűbben állást keresni.

Ha valaki szeretne gyorsan betölteni egy álláshelyet, akkor ez volt a leggyorsabb és legjobb módja. Tényleg az egész országban mindenki láthatja, hogy egy adott helyen kire van szükség. Ezeket az álláshirdetéseket tudták továbbítani egymásnak a kollégák, és ez most egy olyan időszak, amikor nagyon fontos lenne, hogy egy ilyen portál működjön

– tette hozzá a szakszervezeti vezető, hozzátéve, hogy az oldal hiányában az álláskeresésre maradtak a Facebook-csoportok és a helyi újságok, de ezek nem olyan hatékonyak. 

A közigazgatási állásportált a Belügyminisztérium hozta létre 297 millió forint uniós támogatásból. Többek között arra is jó volt, hogy kiderüljön: egyes tanárokból mekkora a hiány az országban.

Hadházy Ákos szerint az is baj, ha nem tudják megjavítani

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint az is elég baj lenne, ha a százmilliós rendszert nem lehetne egy hét alatt megjavítani, de azt is elképzelhetőnek tartja, hogy más van a leállás mögött.

Az lehet az egyik ok, hogy meg szeretnék akadályozni, hogy kiderüljön, hány tanár mondott már fel, hány helyen keresnek tanárokat. Elképzelhető az is, hogy hosszú távon egyszerűen megszüntetik ezt a rendszert, nehogy lebukjanak. De az is lehet, hogy most keresik gyorsan a technikai lehetőségeket, hogy hogyan lehetne megoldani, hogy a tanárok álláshelyeinek a száma ne derüljön ki ebből a rendszerből.

Az oldal ugyanakkor nemcsak az álláskeresőknek nyújtott segítséget, hanem az összes állami intézménynek is. A tankerületek, színházak, állami és megyei intézmények is ezen keresztül tudták jelezni az üres, meghirdetett pozíciókat.