Budaházy György és társai az FBI tiltólistájára kerültek

2023.07.27. 10:05
Nagyon úgy tűnik, hogy az amerikai hatóságok komolyan vették a szélsőjobboldali csoport cselekedeteit. Az FBI úgy gondolhatta, hogy a magukat Magyarok Nyilainak nevező csoport veszélyt jelent az Egyesült Államok biztonságára is.

Budaházy György és a Hunnia-perben elítélt bűntársai is rákerültek az amerikai repüléstilalmi listára (no-fly list) – írja a Népszava. Az ügy az FBI Terrorista Átvilágító Központja (Terrorist Screening Center – TSC) által vezetett nyilvántartás egy korábbi változatából derült ki, amely egy nemzetközi oknyomozó újságíró szervezet révén került a laphoz.

Budaházy a több mint egymillió nevet tartalmazó lista 439 510. rovatában szerepel.

Egy kivétellel a 2016-os Hunnia-per mind a 17 vádlottjának és a per egyik tanújának neve is szerepel a listán.

Ebből arra következtethetünk, hogy az amerikai hatóságok komolyan vették a 2007 és 2009 közötti robbantásokat és más erőszakos cselekményeket, amelyekkel a szélsőjobboldali csoport az akkori magyar kormány politikáját akarta befolyásolni. 

Azt egyelőre nem sikerült megállapítani, hogy az érintettek még mindig szerepelnek-e az FBI adatbázisában. Az amerikai kormányzat illetékes szóvivője a Népszavának nem tudta sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy konkrét személyek rajta vannak-e vagy sem az aktuális névjegyzéken. Abból viszont, hogy a listára felkerültek, arra lehet következtetni, hogy

az FBI szerint a Hunnia Mozgalom tagjai a polgári légi közlekedés, illetve az Egyesült Államok biztonságára is veszélyt jelenthettek. 

Az amerikai illetékes csupán annyit mondott, hogy az Egyesült Államokba való beutazás előtt mindenkit biztonsági ellenőrzésnek vetnek alá. A terrorizmussal kapcsolatos tevékenységet folytató személyek esetében több, a beutazást kizáró ok is felmerülhet. Ez vonatkozik a terrorista szervezetben részt vevő személyekre, illetve bármely más olyan csoport résztvevőire, amely helyesli, támogatja, illetve megvalósítja a terrorista tevékenységet.

Az elnöki kegyelem szabadította ki őket

Novák Katalin köztársasági elnök Ferenc pápa magyarországi látogatásának alkalmából adott kegyelmet Budaházy Györgynek és társainak. 

A pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő kegyelmezési jogkörével éljen. Ezért a köztársasági elnök arról döntött, hogy ebből az alkalomból széles körben ad kegyelmet

– olvashattuk a Sándor-palota közleményében.

A Hunnia-per résztvevői a 2007–2009-es időszakban követtek el Molotov-koktélos vagy robbantásos támadásokat az akkori kormánypártok, az MSZP és az SZDSZ pártirodáinál és a politikusok otthonánál.

A magát Magyarok Nyilainak nevező csoport akcióiban nem sérült meg senki, kivéve egy esetet, Csintalan Sándor megverését – emiatt a súlyos testi sértés is a vádpontok közé került. Csintalan Sándort, a Hír TV műsorvezetőjét 2007 decemberében az otthonánál, egy teremgarázsban négy álarcos verte véresre vascsövekkel.

Novák Katalin döntését megelőzően az évek óta húzódó perben újabb tárgyalást tartottak a Fővárosi Ítélőtáblán, ahol több elkövető büntetését csökkentették.