Így próbálják megmutatni az EU-nak, hogy Magyarországon vigyáznak az uniós pénzekre

2023.07.27. 09:48
Az Integritás Hatóság – amely az Európai Bizottság és a magyar kormány egyeztetései után jött létre – vizsgálati tájékoztatót adott ki egy gyanús esetről, amely uniós forrást érint. A szervezet lépett is az ügyben.

Az Integritás Hatóság közleményben számolt be arról, hogy feljelentést tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználása vétségének a gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, valamint egy közbeszerzést felfüggesztett ötven napra a Tolna megyei Szálka község három fejlesztési beruházása ügyében folytatott vizsgálatának lezárása után.

A beruházásokra a település önkormányzata összesen 316 316 560 forint uniós támogatást nyert el. A vizsgálat során felmerült annak a gyanúja, hogy a beruházások nem a közösségi érdekeket, hanem a magánérdekeket szolgálják.

A hatóság álláspontja szerint az egyik esetben egy magánkézben lévő vállalkozás – a strand üzemeltetéséről van szó – tényleges profittermelő képességének növelése a cél. A másik két, egymással összefüggő, Szálka község vízrendezését célzó projektnél úgy látják, az ugyancsak a támogatási szerződéstől eltérő célt szolgál: „Vízelvezetés helyett a beruházás tényleges célja elő-közművesítés és betonút építése, amely az út környezetében lévő ingatlanok értékét többszörösére növeli. Ebből az értéknövekedésből egy jól körülhatárolható érdekcsoport profitál.”

Az Integritás Hatóság a fentiek mellett felhívja az Irányító Hatóságot arra, hogy mindhárom projekt esetében folytasson le szabálytalansági eljárást az összeférhetetlenség tekintetében, sőt két projektnél a támogatási szerződéstől történő elállás lehetőségét is vizsgáltatnák.

A hatóság azért jött létre, hogy megvédje az Európai Unió adófizetőinek pénzét, az uniós polgár nyugodt legyen, hogy az adó eurócentjei, forintjai megfelelően és célhoz kötötten lesznek elköltve Magyarországon

fogalmazott Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke az első jelentésüket bemutató júniusi sajtóeseményen.