Több mint egy évtizedes rekord dőlt meg a Szegedi Tudományegyetemen

2023.07.27. 15:46
„Felvételi rekord a Szegedi Tudományegyetemen: tizenegy éve nem volt ennyi gólya Szegeden” – jelentette be az SZTE a felsőoktatási ponthatárhúzás másnapján.

„Harminc százalékkal növelte hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem a 2023-as központi felvételi eljárásban: 7896 új hallgatót vett fel az intézmény. Így a soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően több mint 9000 új diák kezdheti meg tanulmányait 2023 szeptemberében az SZTE-n” – olvasható az egyetem közleményében.

Az intézmény 452 szakot hirdetett meg, 9015-en az első helyen jelölték meg az SZTE-t, az idei eljárásban 7896-an, tehát 1820 fővel többen jutottak be az egyetemre, mint 2022-ben. 5445-en alap, 1108-an mester, 1014-en osztatlan, 329-en felsőoktatási szakképzésen kezdik meg tanulmányaikat. Közülük állami ösztöndíjas képzésen 6621, önköltséges finanszírozási formában 1275 új hallgató tanul majd. Szegeden 7546, Hódmezővásárhelyen 302, Békéscsabán 48 új hallgató lesz.

Az alapképzéseken, az osztatlan és mesterképzésen is nőtt a hallgatói létszám. Továbbra is a nappali tagozat a legnépszerűbb de szintén emelkedett a levelező és a távoktatásos képzésekre felvett hallgatók száma.

Népszerű szakok

A szakok közötti megoszlásról is közölt részleteket az SZTE:

  • Sok hallgatóval bővül idén az ÁJTK-n a jogász (289 fő) és nemzetközi tanulmányok szak (87 fő), de népszerű a megújult személyügyi, munkaügyi és szociális igazgatás szak is, ahol 62 fő lehet szeptembertől szegedi egyetemista.
  • A zenei és művészeti képzéseket kínáló BBMK-n az ének és operaének, klasszikus hegedű szakok voltak a legkeresettebbek.
  • A BTK-n továbbra is nagyon népszerű az anglisztika (137 fő), a pszichológia szak nappali (135 fő) és levelező tagozat (68 fő) is. Emellett a kommunikáció- és médiatudomány szakra is többen (103 fő) iratkozhatnak be.
  • Az ETSZK-n idén 709 hallgató tanulhat a gyógyító szakmák egyikén, a két legnépszerűbb szak a gyógytornász (195 fő) és a dentálhigiénikus szak (84 fő) volt. A FOK fogorvosképzésére 72 főt vettek fel.
  • A GTK alapszakjai közül a kereskedelem és marketing (123 fő), illetve a gazdálkodás és menedzsment (135 fő) indul a legnagyobb létszámmal. Utóbbi távoktatásos képzési formában is hódít, 140 fővel indul el a mostani évfolyam.
  • A GYTK gyógyszerészképzésére idén több mint százan (116 fő) nyertek felvételt. 
  • Szintén jelentősen növelte hallgatói létszámát a JGYPK: nappali tagozatos képzései közül a gyógypedagógia (98 fő), a képi ábrázolás (50 fő), a közösségszervezés (50 fő), az óvodapedagógia (48 fő) és a rekreáció (73 fő) voltak a legnépszerűbbek.
  • A Mérnöki Karon ismét az élelmiszermérnök (81 fő) és a gépészmérnök (63 fő) alapszakra vették fel a legtöbb jelentkezőt, de népszerű a mechatronikai mérnöki (58 fő) és az újonnan indult ipari termék- és formatervező szak is.
  • Az MGK-n a mezőgazdasági mérnök és vidékfejlesztési agrármérnöki alapszakok egyaránt keresettek, és a nemrég elindított gyógy- és fűszernövény szak és az agrár- és üzleti digitalizáció szak is vonzotta a hallgatókat.
  • Idén sem volt könnyű bejutni a SZAOK általános orvos szakára, ennek ellenére több mint 250-en (262 fő) tanulhatnak elsőévesként az orvosképzésben.
  • A TTIK-n a biológia (147 fő), a gazdaságinformatikus-képzés (141 fő), valamint a programtervező informatikus szak (373 fő) indul magas létszámmal. A karon a mesterszakok közül a biológus (39 fő), a programtervező informatikus (28 fő), a vegyész (24 fő) és a molekuláris biológia szak (25 fő) volt népszerű.

Magas pontszám kellett a pszichológiaképzésre, ahova 435 ponttal lehetett bejutni, és a nemzetközi tanulmányok szakra, ahova 395 pontnál volt a határ. A kommunikáció- és médiatudomány szakra 402 ponttal lehetett bekerülni, a jogászképzésre 438 ponttal, míg az általános orvosira 428 ponttal. A gazdálkodási és menedzsment szakra angol nyelven 421 pontra volt szükség.

A Károli Gáspár Református Egyetemen is nőtt a felvett hallgatók száma

Újabb lépcsőfokot lép a Károli Gáspár Református Egyetem

– mondta Trócsányi László az egyetem rektora az Indexnek.

Az Európai Parlament képviselője közölte, negyven százalékkal nőtt az egyetemre felvett hallgatok száma, és összesen 3261 új hallgató kezdheti meg az új esztendőben tanulmányait, szemben az elmúlt év 2318 hallgatójával. Különösen magas pontszámmal lehetett bejutni többek között a jogász képzésre és a pszichológia szakra. Trócsányi László külön örömét fejezte ki, hogy a Kormány döntésének köszönhetően megkezdődhet az egyetem új campusának építési munkáinak előkészületei.