Reagáltak az Indexnek az energiaital miatt kómába esett fiatal férfi ügyében

2023.07.28. 14:02
Az energiaitalok felelősségteljes fogyasztására hívja fel a figyelmet a Magyar Energiaital Szövetség, miután egy 18 éves férfi kómába esett a túlzott koffeinbevitel következtében.

Mint korábban megírtuk, egy 18 éves családapa rángógörcsöt kapott, és kómába esett, miután elfogyasztott 24 doboz energiaitalt. Az orvosok jelenleg a miskolci kórházban küzdenek az életéért.

A férfi párja elárulta, hogy élettársa rengeteg, az egészséges fogyasztási határt messze túllépő mennyiségű energiaitalt ivott, „azt szinte a víz helyett fogyasztotta”.

Az Index megkeresésére a Magyar Energiaital Szövetség közölte, hogy minden kereskedelmi forgalomban kapható energiaital biztonsággal fogyasztható a fogyasztási javaslatok betartása mellett.

Kiemelték, hogy az energiaital nem helyettesíti a vizet, nem üdítő és nem is sportital.

„Ahogyan a víznek, az üdítőnek és a sportitalnak is megvan a rendeltetése, úgy az energiaitalnak is. Egy energiaital rendeltetése az, hogy gyorsan adjon energiát és éberséget sok vitamin kíséretében” – írták.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy gyermekeknek nem „csak” az energiaital nem ajánlott, hanem semmi, ami koffeint tartalmaz, példaként a kávét, az energiaitalt és kólát említették.

Kerülni kell a mértéktelen fogyasztást

Hangsúlyozták továbbá, hogy a mértéktelen fogyasztás veszélye nem „csak” az energiaitalra, de minden élelmiszerre, sőt még a vízre is igaz.

A szövetség arról is tájékoztatták lapunkat, hogy egy valódi energiaital sok vitamint is biztosít.

„Az egészségünk megőrzéséhez szükséges B-vitaminból annyi van benne, amennyi bőven fedezi a teljes napi szükségletet. Annyi, mint amennyi 3,6 kg sárgarépában, vagy kb. 18 darab narancsban” – jelezték.