Akár kétezren is perelhetik Esztergom városát

2023.07.28. 18:10
Esztergomnak 2004 óta saját babakötvénye volt, de most a közgyűlés hatályon kívül helyezte ezt. Új szerződések 2010 óta már nem is köttettek, addig az érintett gyerekek száma meghaladta az 1300-at, a helyben születettek önkormányzati támogatásáráról szóló rendelet azóta is élt, ami évi 2-300 születésszámmal számolva a kétezerhez közelít.

Esztergom 2004-ben hozta létre a helyben született gyermekek számára szóló babakötvényt, amely támogatást nyújt azok számára, akik felnőttként is a városban maradnak, és legalább szakképesítést vagy érettségit szereznek.

Adnak is ajándékot meg nem is...

Az úgynevezett Szent Miklós Alapból nagykorúvá válásuk után három évvel 3,3 millió forintos támogatást kaptak volna, amit Esztergomban ingatlanvásárláshoz használhattak volna fel, vagy felsőfokú tanulmányaikra fordíthattak volna. Ebből adódóan az első jogosultak idén részesülhettek volna a támogatásban, csakhogy az alapot most szüntették meg.

2010 után nem kötött az önkormányzat a szülőkkel erről szóló szerződést, de a támogatási alapról olyannyira megfeledkeztek a városban, hogy az önkormányzat nem helyezte azt hatályon kívül, egészen mostanáig – tudta meg a Szabad Európa.

Cserép János a Szeretgom Egyesület önkormányzati képviselője – aki 2017-ben három, Esztergomban született gyermeke számára igényelte volna az alapot. Az önkormányzathoz fordult a szerződéskötés érdekében, mint mondta, készségesen azt válaszolták neki, hogy később értesíteni fogják az ügyben. „Aztán azóta sem történt semmi” – fejtette ki a lapnak. 

Ha új szerződések nem is köttettek 2010 óta, az addig megkötöttek azóta is élnek. Nekik, ha nem is 3,3 millió, de hozamok nélkül fejenként mintegy másfél millió forint járna, vagyis a várost még így is bő kétmilliárd forintos fizetési kötelezettség terheli öt évre elosztva

– idézték az egyesület másik tagjának, Bádi Gábornak a rendkívüli közgyűlésen elhangzott szavait. Gál Gabriella jegyző arra a kérdésre, hogy mi lesz az alappal, azt a választ adta, hogy a városnak szándékában áll kifizetni az érintetteket, de még nem tudják, hogy ezt milyen forrásból tudják megtenni.

Akár kétezer gyerek is jogosult lehet erre

Cserép János szerint Esztergomban évente 2-300 gyerek születik, ebből adódóan az érintettek köre a kétezret is elérheti.

Jogilag bonyolult helyzet alakult ki, hiszen a város kötelezettsége volt, hogy megkeresse a szülőket, és felajánlja a szerződés lehetőségét, és ez 2010 után is megmaradt. Ebből pedig az is következhet, hogy egy 2010 után született gyerek szülei – vagy ő maga – akár pert is indíthatnak az önkormányzat ellen

– fogalmazott a lapnak. Az alap megszűnésével egy másik probléma is előállt: a szerződéseket még a szülőkkel kötötték, de a nagykorúvá vált jogosultaknak újra kellett volna szerződniük a támogatás kiutalásához, Cserép szerint hiába ismeri el a város a jogosultságot, a megállapodás attól még nem lesz érvényes.

Ha nincs már a Szent Miklós Alapból, akkor ki szerződik kivel?

– tette fel a kérdést a Szeretgom Egyesület önkormányzati képviselője.