Kiengedték a kórházból, majd a bejáratnál meghalt egy férfi Kistarcsán

2023.07.29. 16:21
A kistarcsai kórház bejáratánál halt meg egy 44 éves férfi, akit egy hét után gyógyultan engedtek ki az intézményből. A kórház szerint mulasztás nem történt, a halotti anyakönyvi kivonat szerint azonban a férfi halálát a tüdőverőér rögösödése okozta.

A férfi édesanyja a Blikknek elmondta, hogy fia autista volt, először április 14-én este lett rosszul. Mentőt hívtak, és bevitték a kistarcsai kórházba, ahol az orvosok azt mondták, minden vizsgálat eredménye rendben van, ezért haza is engedték őket. A kórházi papírokon az szerepelt, hogy a férfinak bizonytalan hasi fájdalmai voltak.

A férfi azonban továbbra is fulladt, beszélni is alig tudott. Két-három nap után a háziorvoshoz fordultak, aki köptetőt írt fel a betegnek, de mivel az sem segített, visszamentek a kórházba.

Az asszony elmondása szerint fiát a pszichiátriára vitték, úgy véli, a férfi autizmusa miatt. A lap birtokába jutott dokumentumok szerint azonban a férfinál súlyos mentális retardációt és markáns viselkedésromlást diagnosztizáltak. 

Egy hétig volt bent, biztos vagyok benne, hogy nem foglalkozott vele senki úgy, ahogy az állapota megkívánta volna. András nem pszichés beteg volt, mégis úgy kezelték

– fogalmazott az édesanya.

A beszámoló szerint a férfit egy hét múlva gyógyultan engedték haza a kórházból, kerekesszékben vitték el a kijáratig. Az asszony elmondta, hogy a férfi felállt, és amikor be akartak szállni a taxiba, akkor hátratántorodott, és összeesett. A kórház dolgozói megpróbálták újraéleszteni, de már nem tudtak segíteni rajta, a férfi a kórház bejáratánál halt meg.

A lap szerint a kórház kivizsgálta a hozzátartozói bejelentést, és a Kistarcsai Flór Ferenc Kórház orvosai, illetve az ápolószemélyzet felelősségét megalapozó szakmai hibát, mulasztást nem tártak fel.

A halotti anyakönyvi kivonat szerint a férfi halálát a tüdőverőér rögösödése okozta, de tágulásos szívizomproblémája is volt, amit hozzátartozói szerint az orvosoknak észre kellett volna venniük, és ennek megfelelően kellett volna kezelni a férfit. Emiatt a család a rendőrségen is feljelentést tett.