Lesújtó eredmények születtek az újpesti diákok mentális egészségéről

2023.07.29. 19:26
Egy újpesti középiskolások részvételével készült felmérés szerint a diákok 21 százaléka szexuális abúzus áldozata, de a verbális vagy fizikai bántalmazás is gyakori a körükben. A kérdőívet azt követően töltették ki a diákokkal, hogy csak a tanév első két hetében tízen kíséreltek meg öngyilkosságot a kerületben, egyikük pedig meg is halt.

A IV. kerületben csak a tanév első két hetében tíz középiskolás kísérelt meg öngyilkosságot, közülük az egyik diák meg is halt. Az újpesti iskolákba járó fiatalok mentális állapotát ezután kezdték el felmérni. Az eredmény pedig a kutatás végző önkormányzati ifjúsági referenst is megdöbbentette.

Andula Zsuzsanna az RTL Híradónak elmondta, hogy 1007 főből mindössze 29 fő, vagyis nagyjából 2,9 százalék mondhatta el magáról, hogy nincsen semmilyen gyermekkori ártalmas élménye.

A kutatás első részében 418, többségében 9-10. osztályos tanulóval töltették ki a tízkérdéses kérdőívet. Ebből az derült ki, hogy a diákok 47 százalékát érte már verbális, 21 százalékát pedig fizikai bántalmazás.

Saját bevallása szerint 31 százalék tapasztalt érzelmi, 23 százalék pedig fizikai elhanyagolást. Összesen 110 diák, vagyis az első körben részt vevők több mint egynegyede szexuális bántalmazás áldozata volt.

A szakember ezt a koronavírus-járvány miatti karanténidőszakkal magyarázza, mivel szerinte olyan hiányosságok alakultak ki a gyerekekben, amik miatt nehezebben ismerik fel a veszélyhelyzeteket.

A második részben csaknem hatszáz 11-12. osztályos diák válaszolt a kérdésekre, akiknél már a szexuális, verbális és fizikai bántalmazás aránya pár százalékkal csökkent. 

Magasabb lett azonban azoknak az aránya, akiknél van valamilyen függő a családban: a gyerekek 26 százaléka jelezte ezt, míg 35 százalékuknál mentális vagy pszichiátriai betegséggel küzd valaki a családban – derült ki a csatorna riportjából.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport