Ötnapos utcafoglalást hirdetett a Zsidó Színház volt vezetője

2023.07.30. 16:14
Vajda Róbert Mordecháj hétfőtől péntekig napi másfél órás „seedcampet” szervez a Kazinczy utcába.

Keszler Gábor és Oirechman Smuel botrányos körülmények között, a magyar ortodoxia vallási felügyeletét ellátó rabbinikus bíróság kifejezett tiltása ellenére szerezte meg a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) elnöki és főtitkári pozícióját − írta meg a Szombat

Keszler Gábor és Oirechman Smuel a zsidó lap szerint botrányos körülmények között, a magyar ortodoxia vallási felügyeletét ellátó rabbinikus bíróság kifejezett tiltása ellenére szerezte meg a MAOIH elnöki és főtitkári pozícióját. Mint írják, „megválasztásuk és tevékenységük a magyar ortodox zsidók támogatását nem élvezi, kommunikációjukat és akcióikat belső támogatás nélkül végzik”.

A MAOIH felújítások miatt az épületet lezárta, az ortodoxia hívei a Hanna étteremben kaptak helyet az imádkozásra tisá beáv, a Szentély lerombolásának emlék- és böjtnapján.

A Zsidó Színház egykori vezetője, Vajda Róbert Mordecháj múlt héten a zsinagóga előtt ironikus performansszal tiltakozott a lépés ellen, most pedig hétfőtől péntekig tartó, napi másfél órás utcalezárást hirdetett a Facebook-on. 

Az ügy kapcsán Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, illetve Villányi Benjámin, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség − Hitőr Egylet tagja lapunknak írt véleménycikkei itt és itt olvashatók.