Égő szeméthalomból áradó bűz fullasztja az embereket a Balatonon

2023.07.31. 06:14
Korábban beszámoltunk róla, rendkívül kellemetlen szag terjeng a Balatonnál. Az egyik balatonvilágosi lakos levelet írt az Indexnek, melyben egy óriási, szeméttel feltöltött gödörről írt, melyből égő hulladék bűze terjeng hetek óta, megkeserítve a Balaton környékén élők életét.

A férfi levelében azt írta, hogy az elviselhetetlen, égett szemétre emlékeztető bűz egy Balatonvilágos és Balatonfőkajár közötti gödörből árad, melyet minden bizonnyal hulladéklerakásra használt a tulajdonosa.

Felvettük a kapcsolatot a férfival, aki további részleteket osztott meg az elkeserítő szituációról. Elmondása szerint a hatalmas kráter régen homokbánya volt, amelyet a tulaj később ismeretlen eredetű anyaggal töltött fel. Hónapokon keresztül szállították oda billentős autókkal a törmeléket – idézte fel. A gödör tartalma aztán többször is kigyulladt, és ez okozhatja a förtelmes szagot.

Június 26-án a helyzetet megelégelő lakos panasszal fordult a Veszprém Vármegyei Környezetvédelmi Hatósághoz. Levelében kiemeli, hogy a bűzt a szél hozza hetek óta Balatonvilágosra, és zárt ablakok mellett is érezni lehet. A lakos a szag forrásaként beazonosított, égő szeméttel teli kráter pontos helyét is megadta a hatóságoknak.

Tarthatatlan a helyzet

A panasszal élő lakos arról is beszámolt az Indexnek, hogy a katasztrófavédelem a kráter felszínén lévő repedésekben 100 Celsius-fok körüli hőmérsékletet mért pénteken.

A kivonuló tűzoltók nagy erőkkel próbálták oltani az izzó hulladékot, de egyelőre nem sikerült normalizálni a helyzetet. A következő napokban is öntik majd a vizet a gödörbe – többek között a lapunknak nyilatkozó lakos segítségével, aki nagyon reméli, hogy hamarosan vége szakad a rémálomnak.