Újra 30 fok fölé kúszik a hőmérséklet, de jön az újabb hidegfront

2023.07.31. 06:03
Hétfőn már csak északkeleten fordulhatnak elő néhol záporok, túlnyomóan napos, száraz időre kell számítani. Az északnyugati szél többfelé élénk, helyenként erős lesz. A nappali maximumok 25 és 31 fok között alakulnak.

Hétfőn sokfelé felfrissül a levegő a hidegfront mögött. Többfelé élénk, helyenként erős lesz az északnyugati szél. Emellett sok napsütésre számíthatunk, de délután keleten, északkeleten néhol még kialakulhatnak záporok. Hajnalra északon, északkeleten párássá, ködössé válhat a levegő – írja az Időkép.

A legalacsonyabb hőmérséklet 13–19 fok között alakul. Délután 25–31 fokot mérhetünk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatarok miatt négy vármegyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat

  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Hajdú-Bihar,
  • Heves
  • és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.
időjárás31
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Nem lesz fronthatás

Hétfőn fronthatás már nem várható, de a fokozottan érzékenyek körében fejfájás, görcsös panaszok és keringési problémák továbbra is jelentkezhetnek. Emellett fáradtság, tompaság, aluszékonyság is felléphet.

Reggel a nyirkosabb északkeleti tájakon felerősödhetnek az ízületi bántalmak. Napközben a több helyen szeles időben fokozódhat a fejfájás, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat. A kevésbé szeles keleti országrészben fülledt lehet délután a levegő, emiatt felerősödhetnek a légzőszervi panaszok, légszomj, nehézlégzés alakulhat ki.

Délelőtt tíz és délután négy óra között a naposabb tájakon és időszakokban az UV-sugárzás elérheti az erős, illetve a nagyon erős fokozatot, ezért figyeljünk bőrünk fokozott védelmére!

Újabb hidegfront érkezik

Kedden kezdetben sok lesz a napsütés, de napközben nyugat felől megnövekszik a felhőzet, és délután egy hidegfront érkezik a Dunántúlra esővel, záporral, zivatarokkal. Este a középső és déli tájakra is megérkezhet a csapadék. Többfelé megélénkül a délies szél. Délután 26–32 fokot mutathatnak a hőmérők.

Szerdára virradó éjszaka délen és keleten többfelé kialakulhat eső, zápor, helyenként zivatar. Napközben már a napsütésé lesz a főszerep, csak egy-két zápor alakulhat még ki északkeleten és északnyugaton. Az északnyugati szél többfelé élénk, erős lesz. A maximumok 24–30 fok közé esnek vissza.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras