Kirívóan sok első osztályosnak kell évet ismételnie

2023.07.31. 06:50
Csaknem ötezer első osztályos diáknak kell évet ismételnie idén, ami az elsősök több mint öt százalékát jelenti. Bár a Központi Statisztikai Hivatal első körben nem tette közzé az erre vonatkozó számokat, a Népszava külön rákérdezett. A lap szerint egy viszonylag új kormánydöntés állhat a háttérben.

Tovább emelkedett az évfolyamismétlők aránya az általános iskolák első évfolyamain a 2022–2023-as tanévben, arányuk 5,2 százalék volt az elsősök körében – közölte a Népszava megkeresésére a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

A KSH minden évben közzéteszi a részletes oktatási adatokat, amelyben szerepelni szokott az évismétlők aránya, de idén ez kimaradt. A 2021–2022-es tanévben az évet ismétlők aránya az első osztályban még csak 4,6 százalék volt. A közzétett adatokból kiderült az is, hogy a 2022–2023-as tanévben 94 342 gyermek járt első osztályba, az 5,2 százalékuk mintegy 4906 főt tesz ki.

Fontos megjegyezni azt is, hogy az általános iskolákban a többi évfolyamon az évismétlők aránya 0,7 és 2,3 százalék közé tehető. 

Ennek hátterében a lap szerint egy 2020-as szabályozás állhat, mely szerint hatéves kortól mindenki tanköteles, ezt pedig csak egy bürokratikus eljárással lehet halasztani. Míg korábban a szülők és az óvodapedagógusok dönthettek arról, hogy a gyermek iskolaérett-e.

Az új szabályozás szerint a gyermek abban az évben válik tankötelessé, amelyben augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét. A szülő kérelmére ugyanakkor – ha az erre feljogosított szerv engedélyezi – a gyermek még egy évig óvodai nevelésben vehet részt. Az új eljárásrend értelmében a szülők ezt a kérelmet az adott évben, január 15-ig nyújthatják be a felmentésről döntő központi szervhez, az Oktatási Hivatalhoz.