Kiborultak a dombóváriak, mert egy százéves fasort vágtak ki a városban

2023.08.01. 07:13
A dombóváriak értetlenül állnak azelőtt, hogy miért kellett kivágni egy százéves fasort a városban. A kivágások hátterében az áll, hogy a polgármester nyolcszázmillió forintot nyert a város vízelvezetésének megoldására.

Az érintett utcákból tövestől tüntetik el az egyébként egészséges fákat a munkák előkészítését végző vállalkozók. A vízelvezetést kívánják megoldani, emiatt kell a 100 éves fasort eltüntetni – írja az atv.hu.

Ez a két fasor védett volt. Ugyanakkor az önkormányzat úgy szüntette meg a védettségét, hogy arról a Duna–Dráva Nemzeti Parknak nem kérte ki hozzájárulását. Véleményünk szerint ez a jogszabályból következik

– mondta Szabó Lóránd, a Természetesen Dombóvárért Egyesület elnöke. A dombóváriak beszámolója szerint az önkormányzat előzetesen senkivel sem egyeztetett.

Egyszer csak megjelentek a látványtervek, majd munkához láttak. A helyiek aggódnak és félnek a védett fasor kiirtása miatt. Azt nyilatkozták, hogy a gesztenyefák egészségesek, így tényleg értetlenül állnak a dolog előtt.

A madárvédők szerint is jogszabályokba ütközik a fasor kivágása. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője azt mondta, hogy októbertől március végéig, amikor nincs lombfakadás és nem költenek a madarak, akkor kellett volna mindezt elintézni. Hozzátette, a jelenlegi formában „finoman fogalmazva sem elegáns, sőt törvénysértő”.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.