70 Celsius-fokos pokoli hőségben halt meg négy ember „a halál tengerében”

2023.08.01. 21:01
Meghalt négy külföldi turista Kínában, a Takla-Makán sivatagban, miután a tiltás ellenére is bemerészkedtek a sivatagba.

A tenyek.hu a brit Mirror alapján számolt be az esetről, amely még korábban, július 22-én történt, de csak több nap keresés után akadtak rá a holttestekre.

Mint írták, a turistacsoport három férfiból és egy nőből állt, akiknek nem volt engedélyük belépni „a halál tengereként” is emlegetett sivatagba, mégis odamentek egy autóval. Egy természetvédelmi területen akartak átkelni, de – az eddigi feltételezések szerint – útközben eltévedtek, az autójuk lerobbant, és

végül szomjan haltak a hőségben, amely a 70 Celsius-fokot is elérte azokban a napokban. 

A turisták egy nagyobb csoporttal voltak együtt, amely jóval később, július 26-án jelentette az eltűnésüket a hatóságoknál. Ezután indult meg egy keresőakció, és az autót 27-én megtalálták, benne három holttesttel.

A negyedik ember maradványait két nappal később, július 29-én lelték meg máshol. Azt feltételezik, hogy ő indulhatott el gyalog segítségért, míg a másik három ember a kocsiban várt.

A Mirror szerint a szóban forgó, több mint 40 ezer négyzetkilométeres természetvédelmi területen a nyári hónapokban akár 80 Celsius-fok is lehet, így megfelelő eszközök és felkészültség nélkül tragikus következményei lehetnek egy expedíciónak.