Megvan, mennyivel nőtt az elektromos autók száma Magyarországon

2023.08.02. 06:58
Egy év alatt közel 50 százalékkal nőtt az elektromos autók száma Magyarországon. Bár a legtöbb ember városi közlekedésre használja maximum napi 100 kilométert megtéve, de egyre többen akár külföldi utakra is elindulnak a járművekkel.

A Jövő Mobilitása Szövetség adatai szerint egyre többen használnak elektromos autót, egy év alatt közel 50 százalékkal nőtt az ilyen járművek száma. Az adatok szerint a legtöbben napi 70-100 kilométert tesznek meg, és elsősorban a mindennapos közlekedésre használják az elektromos autókat, de egyre több azoknak a száma, akik hosszabb, külföldi utakra is elindulnak velük – számolt be az MTI.

A szövetség adatai szerint folyamatosan nő a töltőállomások száma is, a legtöbb az autópályák és a főutak mentén, valamint a Balaton térségében található.

2022 végén az országban 2147 töltőállomás volt, 14 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A legfrissebb adatok szerint 2023 június végén 41 386 tisztán elektromos autó volt forgalomban Magyarországon, a zöld rendszámos autók száma meghaladta a 74 ezret.

A Jövő Mobilitása Szövetség azt tanácsolja, hogy nagyobb utak megtétele előtt tájékozódjunk, hol található villám- vagy ultragyors töltő. Egy villámtöltővel 20-50 perc is elég lehet az autó feltöltésére. Kárpáti András, a szövetség elnöke a villámtöltők keresésére a plugshare.com oldalt ajánlja.

A szervezet szerint minél északabbra utazik valaki elektromos autóval, annál sűrűbb a töltőállomások száma, ebben Norvégia és Hollandia jár az élen.

Alapszabály, hogy lehetőleg maximum 80 százalékra töltsük az autót, és ne engedjük 20 százalék alá esni a töltöttséget, de olykor nem probléma, ha 100 százalékra töltjük az akkumulátorokat.