21:00, June 14.
Németország 0
Skócia 0
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Óvintézkedések tömkelegét vezeti be a Mammut a bevásárlóközpontban történt halálesetek miatt

2023.08.02. 15:45
Két öngyilkosság is történt a közelmúltban a budapesti Mammut bevásárlóközpontban. Az üzemeltetés közleményt adott ki, melyben felsorolják, hogy milyen új óvintézkedéseket hoztak a tragikus esetek után, és milyen további biztonsági lépéseket terveznek a jövőben.

Beszámoltunk róla, hogy májusban és júliusban is tragikus haláleset történt a Mammut bevásárlóközpontban. Mind a két esetben az épület felső emeletéről vetette magát a mélybe egy ember, aki nem élte túl az esést.

Őrsi Gergely, a második kerület polgármestere augusztus elsején arról írt közösségi oldalán, hogy biztonságosabbá kell tenni a Mammutot. „Egyeztetést kezdeményezünk az üzletközponttal, ahol a sokadik öngyilkosság történik, remélve, hogy közösen találunk megoldást” – írta. A polgármester azt is megjegyezte, hogy az utóbbi 13 évben már hét ember lett öngyilkos hasonló módon a Mammutban.

Óvintézkedések sora

A Mammut Bevásárlóközpont üzemeltetése lapunkhoz szerdán eljuttatott közleményében őszinte részvétének adott hangot a legutóbbi „megrendítő eseményben érintett személy családjának és ismerőseinek”.

Közölték, hogy az áruházak (a Mammut 1 és Mammut 2) rendszeres biztonsági ellenőrzésen mennek keresztül, és minden hatályos jogszabályi előírásnak megfelelnek. A közelmúltbeli események fényében új szakértői csoportot állítottak fel – többek között pszichológus, viselkedéskutató és építészek részvételével –, hogy megvizsgálják, milyen további lépéseket tehetnének a hasonló esetek elkerülése érdekében.

A következő lépéseket tervezik:

  • Fizikai változtatások, melyek építészeti előkészítését már elindították.
  • Együttműködés egy országos lelkisegély-szolgálattal, amely akár helyszíni lelki tanácsadást is biztosítana a jövőben.
  • Együttműködés a főváros II. Kerületének Önkormányzatával, hogy a lehetséges közös lépésekről és az érintetteknek való segítségnyújtásról egyeztessenek.

Az eddig megtett intézkedek pedig a következők voltak a Mammut üzemeltetése részéről:

  • Eltávolítottak minden olyan tárgyat (padokat, virágládákat), ami megkönnyítheti vagy bátoríthatja a magasabb szinteken a korláton való átmászást.
  • Rendszeres és átfogó képzést tartottak a biztonsági szolgálatnak az intő jelek kiszűrésére.
  • Bevezették a biztonsági szolgálat gyakori járőrözését a harmadik és negyedik emeleten.
  • A bevásárlóközpont kamerarendszere úgy került beállításra, hogy a korlát melletti részek jól láthatóak legyenek, így lehetőséget adva a beavatkozásra.
  • Mentálhigiénés támogatást ajánlottak fel a bevásárlóközpontban dolgozók számára, akik az esemény érintettjei voltak és ezt igényelték.

Mindezek ellenére számolni kell azzal, hogy „néha olyan elszántsággal és hirtelen történik meg a tragédia – helyszíntől függetlenül –, hogy azt nagyon nehéz megakadályozni” – áll a Mammut bevásárlóközpont közleményében.

Ha bajban van, vagy másért aggódik

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: +36-80-20-55-20

A Kapcsolj egyből projekt honlapja: https://www.kapcsoljegybol.hu/

Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok (LESZ) segélyvonala: 116-123

Az Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség (IMSZ) a 137-000-s zöldszámon érhető el, hétköznapokon 17–21 óra között. Az IMSZ-ről bővebb információt itt talál: http://www.ifjusagi-lelkisegely.hu/.