Máris munkába lendültek Orbán Viktor új emberei

2023.08.02. 06:47
Augusztus elsejével Tuzson Bence vezeti az igazságügyi minisztériumot, amely kérésére már nem felel az európai uniós ügyekért, így létrejött az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma, amelynek élére Bóka János került. A magyar kormány új miniszterei pedig máris munkába lendültek, és három miniszteri biztost is kineveztek.

Augusztus elsejével Tuzson Bence váltotta Varga Juditot az Igazságügyi Minisztérium élén, míg Varga Judit az Európai Ügyek Bizottságának elnöke lett. Tuzson kérésének megfelelően az Igazságügyi Minisztérium már nem felel az európai uniós ügyekért, ezért Bóka János vezetésével létrejött az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma.

A két új miniszter hivatalba lépésekor rögtön munkához is látott: Bóka János egy, Tuzson Bence pedig két miniszteri biztost nevezett ki. A Magyar Közlöny mellékletében megjelent utasítások alapján az európai uniós ügyekért felelős miniszter Ballester-Bólya Boglárkát nevezte ki „az Európai Unió Tanácsának 2024. második félévi magyar elnöksége személyzeti képzése, az EU-elnökség személyzetpolitikai feladatainak összehangolása és a társadalmi szervezetekkel való kapcsolattartás érdekében”.

Az utasítás szerint a kinevezés 2023. augusztus elsejétől 2025. március elsejéig él. A miniszteri biztos 

  • gondoskodik az EU-elnökség előkészítésében és lebonyolításában részt vevő személyi állomány felkészítésével és képzésével összefüggő feladatok ellátásáról,
  • kapcsolatot tart az európai uniós tematikával foglalkozó hazai társadalmi szervezetekkel, és gondoskodik
  • szervezetek EU-elnökség előkészítésébe és lebonyolításába történő bevonásáról,
  • kapcsolatot tart az európai uniós tematikával foglalkozó hazai kutatóintézetekkel, és gondoskodik e szervezetek EU-elnökség előkészítésébe és lebonyolításába történő bevonásáról,
  • az EU-elnökség előkészítése, lebonyolítása és utókövetése során előmozdítja a magyar tisztviselők európai uniós intézményeknél történő elhelyezkedését,
  • képviseli az európai uniós ügyekért felelős minisztert a Nemzetek Európája Karrierprogram Programirányító Testületében.

Ballester-Bólya Boglárka a kormány-előterjesztésekre, a jelentésekre, valamint a miniszteri rendeletek tervezeteire is észrevételt tehet. A miniszteri biztost feladatai ellátásában kétfős titkárság segíti.

Tuzson Bence igazságügyi miniszter a családjogi szabályozás és joggyakorlat összehangolására 2023. augusztus 1-től Wopera Zsuzsannát nevezte ki miniszteri biztossá az elkövetkező két évre.

A miniszteri biztos

  • összehangolja az Igazságügyi Minisztérium feladat- és hatáskörébe tartozó családjogi tárgyú eljárásokat szabályozó jogszabálytervezetek és vezetői döntések előkészítését és végrehajtását,
  • figyelemmel kíséri a családjogi tárgyú polgári peres, polgári nemperes és hatósági eljárások, illetve az általános joggyakorlat hatályosulási tapasztalatait, és ezek alapján továbbfejlesztésükre javaslatot tesz,
  • a családjogi szabályozás és az általános joggyakorlat továbbfejlesztésének elősegítése érdekében kapcsolatot tart az érintett szakmai szervezetekkel, képzési programokra tesz javaslatot.

Az igazságügyi miniszer továbbá augusztus elsejével kinevezte Pilz Tamást az állami és közszolgáltatási feladatok felülvizsgálatáért felelős miniszteri biztossá.

A miniszteri biztos az állami és közszolgáltatási feladatok felülvizsgálatakor különösen a jogszabályoknak megfelelő működés felülvizsgálatáért, valamint az állam, az önkormányzatok és a közszolgáltatások működésének egyszerűsítéséért felel.

Továbbá felel a közigazgatási hatósági eljárások felülvizsgálatáért, különös figyelemmel azok szükségességére és célszerűségére, a közigazgatási hatósági eljárások elektronikus intézhetőségének vizsgálatáért, különös tekintettel az automatikus döntéshozatalra, a közigazgatás-fejlesztés és az elektronikus közigazgatás nemzetközi tapasztalatainak figyelemmel kíséréséért.

Illetve az állampolgárok és vállalkozások számára adminisztratív terheket érintő szabályozások felülvizsgálata, a folyamatban lévő ágazati előterjesztések deregulációs szempontú vizsgálata is a miniszteri biztos feladatai közé tartozik.