Több hullámban érkezik csapadék a hétvégén

2023.08.03. 16:53
Több hullámban érkezik eső, zápor, zivatar a hétvégén, a zivatarok környezetében a szél viharossá is fokozódhat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Pénteken eleinte csökken a felhőzet, általában több órára kisüt a nap, azonban délután már erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. Az északnyugati, nyugati határhoz közeledve a nap nagyobb része inkább felhős lehet.

A csapadékhajlam átmenetileg csökkenhet, majd délután északkeleten és az Alföldön újból nő a zápor, zivatar esélye. Este, késő este délnyugat felől egy nagyobb csapadékrendszer is érkezhet. Zivatarok környezetében átmenetileg megerősödhet, sőt viharossá fokozódhat a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken tág határok – 22 és 37 fok – között alakul, északnyugatról délkelet felé haladva növekedve.

Szombaton jellemzően napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. A nap második felében sokfelé meg is vastagodhat a felhőzet. Több helyen, több hullámban valószínű eső, zápor, zivatar.

Az északi, északnyugati szél főleg a Dunántúlon megélénkül, zivatarok környezetében viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22 fok között alakul.

A csúcshőmérséklet szombaton 19 és 29, a Tiszántúlon 30 és 34 fok között valószínű.

időjárás04
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Vasárnap a zártabb felhőtakaró szakadozik, majd felhőátvonulások várhatók, több-kevesebb napsütéssel. A Dunától keletre többfelé, majd egyre kevesebb helyen valószínű eső, záporeső, zivatar.

A nap második felében a Dunántúlon is előfordul elszórtan csapadék. Sokfelé erős, helyenként viharos lesz az északnyugati, nyugati szél.

Vasárnap a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 26 fok között alakul. A csapadékos tájakon lesz hűvösebb.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras