Ötmillió forintos bírságot kaphat Novák Előd, az Országgyűlés kezében a döntés

2023.08.03. 12:28
Kövér László, az Országgyűlés házelnöke több mint ötmillió forintra büntetné Novák Elődöt, a Mi Hazánk országgyűlési képviselőjét egy felszólalása miatt. Novák fellebbezett a döntés ellen, és most az Országgyűlés mondhatja ki a végső szót, amivel kapcsolatban a parlament honlapján meg is jelent egy határozati javaslat.

Mint megírtuk, Kövér László korábban közölte, hogy „az Országgyűlés 2023. május 22-i ülésnapján Novák Előd országgyűlési képviselő interpellációja közben a roma nemzetiség és a bűnözés egyértelmű kapcsolatára utaló kifejezést használt, valamint felszólalása további részében is az érintett etnikai közösséget sértő állítást fogalmazott meg” – közölte Kövér László korábban.

A Mi Hazánk erre azt válaszolta, „ha a cigánybűnözés szót betiltanák, akkor ennyi erővel politikusbűnözésről és fiatalkorú-bűnözésről sem lehetne beszélni, pedig egyik sem általánosító, pusztán bizonyos tipikus bűnelkövetési formákról, illetve azok visszaszorításához szükséges specifikus megoldási javaslatokról van szó”.

A büntetésről szóló országgyűlési határozati javaslat szerdán megjelent a parlament honlapján is. Ebben leírták, hogy Novák Előd az Országgyűlés Mentelmi Bizottságától a házelnöki döntés hatályon kívül helyezését kérte, amiről a bizottság július 3-i ülésén tárgyaltak. A bizottság azonban jóváhagyta a döntést.

Ezután Novák július 7-én az Országgyűléstől is kérte a döntés érvénytelenítését, a korábbi kérelmében foglaltakkal azonos indokok alapján. Ha a határozati javaslatot elfogadják, akkor azzal

Novák Előd országgyűlési képviselő tiszteletdíja annak kéthavi összegével megegyező mértékben, 5 260 814 forinttal csökken

– írták a dokumentumban.

A Mi Hazánk reagált

A párt azt írta: „A négyéves országgyűlési ciklus eddigi legnagyobb, ötmillió forintos bírságával büntetné Kövér László Novák Elődöt a cigánybűnözés említése miatt, pedig a szó használatának jogszerűségét már 2010-ben is megállapította a Legfelsőbb Bíróság a közmédia hasonlóan önkényes tiltása esetében.” Hozzátették,

a Mi Hazánk képviselőjének fellebbezése miatt a házelnök tegnapi előterjesztése alapján az Országgyűlés hoz végső döntést, ami olyan abszurd, mintha egy sportmérkőzésen a rivális csapat döntene a sárga lapokról. 

„Ezért a Mi Hazánk sosem szavazta meg egyik ellenzéki képviselő megbüntetését sem, ellenben a Mentelmi Bizottságban a balliberális pártok a Fidesszel karöltve támogatták Novák Előd ötmilliós bírságát egyetlen szó miatt. A házelnök ráadásul a Mi Hazánk Btk.-szigorító törvényjavaslatát is letiltotta hasonló indokolással, így a társadalmat sújtó probléma megoldása helyett polkorrekt struccpolitikát folytat a kormány és balliberális ellenzéke is” – fogalmaztak.

Végül a párt azt is szóvá tette, hogy Kövér László letiltotta egy olyan törvényjavaslatukat is, amelyben a „cigánybűnözés” szót mellőzve a „rejtett erőforrások bűnözésének visszaszorításáról” írtak javaslatot.