Elsősegély-applikációt fejlesztettek szülőknek

2023.08.04. 06:10
Ebben az időszakban sokkal több baleset történik, mint máskor, sok szülő tanácstalan, hogy mit kell tenni, ha baj van, számukra fejlesztettük ki az ingyenesen mobiltelefonra letölthető életmentő applikációt – fogalmazott Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai igazgatója és szakorvosa.

„Gyermek elsősegély” néven található meg az a mobilapplikáció, amely gyermekkori vészhelyzetekben segít megválasztani a helyes eljárásokat a mentő érkezéséig. 

Tízmásodperces videók mutatják be, hogy egy adott baleset vagy kórkép esetén mit tegyen a gyermekre felügyelő felnőtt. A videók alatt részletesebb leírás és baleset-megelőzési tanácsok is olvashatóak, a szakorvos szerint ezek 75 százaléka ugyanis megelőzhető.

„Az alkalmazással zsebünkben lehet a gyermekmentő, akár táborozunk, kirándulunk, utazunk, hiszen a telefonunk mindig kéznél van. Minden vészhelyzet esetén csak kattintani kell és biztosak lehetünk benne, hogy szakszerű segítséget fogunk nyújtani a bajba jutott gyermeknek” – hangsúlyozta Gesztesi Éva.

Hozzátette: az alkalmazás nem csak a szülők, a nagyszülők és a pedagógusok számára is hasznos. A Gyermekmentők tapasztalatai szerint az elsősegélynyújtók sokszor nagyon tanácstalanok, hogy mit tegyenek egészségügyi vészhelyzetek – lázgörcs, félrenyelés, forrázás, fejsérülés, allergia-újraélesztés – esetén.

Az ingyenesen letölthető applikáció fejlesztése a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósult meg. Részletesebb információ a szervezet honlapján és közösségi oldalán található.