Rétvári Bence: nem sodorhatjuk veszélybe a határon túli magyarokat

2023.08.06. 10:42
Rétvári Bence, parlamenti államtitkár vasárnap közölte, irreális kérés az Amerikai Egyesült Államok részéről, hogy Magyarország adja ki 900 ezer határon túli magyar állampolgár adatait, mert ezzel az ő biztonságukat veszélyeztetné.

Ahogy azt korábban megírtuk, Amerika változtat a Magyarország számára előírt vízumszabályokon. Ezt azzal indokolták, hogy Magyarország 2011 és 2022 között a magyar állampolgárságért folyamodók átvilágítása nem volt megfelelő.

Ezt Rétvári Bence megtévesztőnek nevezte, mivel állítása szerint „Magyarország minden egyes konkrét amerikai rendészeti megkereséses ügyben eljárt”.

A Belügyminisztérium államtitkára szerint az amerikai döntés inkább szimbolikus lépés, politikai üzenet, mintsem gyakorlati jogi probléma, mert most utazásonként kell digitálisan igényelni a könnyített belépést az Egyesült Államokba, és nem lehet előre két évre korlátlan számú utazásra igényelni.

Ez egy adminisztratív többlet, de nem olyan nehézség, ami ellehetetlenítené a magyarok utazását, mert továbbra is egyszerűsítetten tudnak az Egyesült Államokba utazni, nem kell hozzá vízum

– emelte ki az államtitkár.

Rétvári Bence kifejtette, azért sem került szóba, hogy Magyarország kiadja 900 ezer polgára adatait, mert a határon túli magyarokat hozná veszélyes helyzetbe, nekik jelentene ez kockázatot.

„Nekünk mindig a magyarok érdeke az első, mindegy, hogy valaki a határnak melyik oldalára született, mert aki a határon túli magyarokért nem áll ki, az egy idő után már a határon inneni magyarokért sem szokott – vélekedett.

A politikus elmondta, vannak olyan országok, amelyek nem engedélyezik a kettős állampolgárságot, és vannak olyan politikai időszakok, amikor egyes kormányok kifejezetten hátrányban is részesítenék az ilyen személyeket. Tehát ha Magyarország kiadná az ő adataikat és az adott ország kezébe jutna ez a lista, akkor „nagyon komoly retorzióktól kellene tartania a magyaroknak”, akár Kárpátalján is.

Fontos az hosszú távon is, hogy a magyar állam garantálni tudja mindig az állampolgárai adatainak biztonságát. Amikor egy határon túli magyar közjogi kapcsolatot létesít az anyaországgal, akkor biztos legyen benne, hogy nemcsak annak az országnak a védelmére számíthat, amely országban született, hanem amely nemzeti közösséghez tartozik.

Így kvázi dupla védelemben részesülhet a világ bármely országában, és nem egy plusz veszély, hogy neki mint magyar állampolgárnak ebből bármilyen nehézsége származhat

– szögezte le az államtitkár.

Magyarország továbbra is partnerország

Azt is elmondta, Magyarország továbbra is partnerország, ugyanúgy igyekszik a lehető leggyorsabban, a legszéleskörűbben és a legkorrektebben eljárni az amerikai megkeresések kapcsán.

Rétvári Bence úgy vélekedett, amikor Amerikában az ottani liberálisok nyomást akarnak gyakorolni, vagy jelezni akarják azt, hogy számukra nem szimpatikus az itteni kormány színezete, akkor ezt megteszik, akár ilyen lépésekkel is.

A két ország stratégiai szövetsége kellene, hogy elsődleges legyen,

miközben „pártok szintjén elmondjuk, hogy miben nem értünk egyet”, de a nemzetközi jogi, a közjogi kapcsolatoknak nem szabad megsínylenie, hogy a politika különböző.