A magyar kormány szerint megtévesztő, amit Amerika mond

DBOGI20230728009
2023.08.02. 14:21
Az Egyesült Államok biztonsági aggályokra hivatkozva változtatott a magyar állampolgárok vízumkötelezettségén, mivel úgy látják: Magyarországon 2011 és 2020 között nem volt megfelelő az útlevélhez jutó személyek átvilágítása. Rétvári Bence a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint ez nem igaz.

Közleményben reagált Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Matthew Miller, amerikai külügy szóvivő nyilatkozatára. Mint arról beszámoltunk, Miller egy sajtótájékoztatón arról beszélt, a Biden-adminisztráció azért változtatott Magyarország kapcsán előírt vízummentességi szabályokon, mert tudomásuk szerint 2011 és 2022 között több nem magyar állampolgárú bűnöző is magyar útlevélhez jutott.

Emiatt az Egyesült Államok még augusztus 1-jén bejelentette, hogy biztonsági aggályokra hivatkozva változtat a Magyarország számára előírt vízumszabályokon,

mivel szerintük 2011 és 2022 közötti időszakban a magyar állampolgárságért folyamodók átvilágítása és személyazonosságának az ellenőrzése nem volt megfelelő. A szóvivő még azt is állította: voltak olyan személyek, akik szigorú átvilágítás nélkül jutottak útlevélhez, miközben a magyar kormány a felvetett amerikai aggályokra nem reagált.

Rétvári Bence: Megtévesztő a nyilatkozat

Miller nyilatkozatára Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti titkára reagált az MTI-nek eljuttatott közleményében. A KDNP-s politikus szerint megtévesztő és hamis az amerikai külügyi szóvivő nyilatkozata, „hiszen Magyarország minden egyes konkrét amerikai rendészeti megkeresés ügyében eljárt” – állította, majd hozzátette, ennek keretében a büntetőjogi felelősségre vonás is megtörtént, azaz a jogszabálysértőktől megvonták a magyar állampolgárságukat.

Rétvári emellett a Belügyminisztérium korábbi nyilatkozatához hasonlóan a vízumszabályok megváltozását így értékelte:

„az amerikai kormány a külhoni magyarok adatait követeli”, és mivel azokat a kormány nem hajlandó átadni, szerinte A MAGYAROKON áll bosszút az Egyesült Államok.

Mint elmondta, véleménye szerint ha a magyar kormány átadná a közel 900 ezer külhoni magyar adatait, azzal veszélyeztetnék a külföldön élő magyarok biztonságát. Példaként a kárpátaljai magyarokat említette, mivel szerinte nincs garancia arra, hogy az ő adataikat Washington nem adná át Kijevnek, ami súlyos következménnyel járna a kettős állampolgárságot tiltó ukrán törvények miatt.

Kemény üzenet Amerikából

Ugyanakkor nem mindenki ért egyet a Belügyminisztérium vagy Rétvári Bence nézetével. Mint arról beszámoltunk, Magyarország korábbi ljubljanai nagykövete, illetve a parlamenti és EP-képviselő Szent-Iványi István külpolitikai szakértő a kialakult helyzettel összefüggésben úgy fogalmazott az ATV Híradójának, hogy

az Orbán-kormány egyre ellenségesebben viszonyul az Egyesült Államokhoz és a Nyugathoz, a mostani amerikai módosítás pedig valójában egy üzenet.

Szent-Iványi úgy látja, Orbán Viktor miniszterelnök idei tusványosi beszédében is az Egyesült Államok és Kína közül egyértelműen utóbbi oldalára állt, és szerinte Amerika a mostani lépéssel jelzett: ha a magyar kormány ilyen politikát folytat, akkor annak következményei lesznek.

Mint arról az Indexen beszámoltunk, augusztus 1-jén az Egyesült Államok bejelentette, hogy biztonsági aggályokra hivatkozva változtat a Magyarország számára előírt vízumszabályokon.

Az amerikai vízummentességi program keretében a részt vevő országok állampolgárai turisztikai vagy üzleti céllal akár kilencven napra is kiutazhatnak vízum nélkül az Egyesült Államokba, mivel Magyarország is része volt a vízummentességi programnak (Visa Waiver Program, VWP). Ehhez csak egy úgynevezett elektronikus utazási engedélyezési rendszerre (ESTA, Electronic System for Travel Authorization) van szükségük.

Azonban augusztus 2-ától kezdve amiatt, mert 2011 és 2020 között az Egyesült Államok szerint a magyar állam nem világította át kellően az ez idő alatt kiadott útlevelek igénylőit, 

az Esta érvényessége az eddigi két évről egy évre csökkent, ráadásul már csak egyszeri belépésre jogosít.

(Borítókép: Rétvári Bence. Fotó: Bodnár Boglárka / MTI)