Akár a 650 millió forintot is elérhetik a hétvégi viharkárok

2023.08.07. 07:10
Pénteken és szombaton is nagy viharok okoztak problémát szerte az országban, emiatt sok helyen keletkezett kár, vagy bénult meg a közlekedés. Az egyik biztosító nemrég kiszámította, mekkora lehet a hozzájuk érkezett bejelentések miatt a végleges kárösszeg.

Mintegy kétezer bejelentést kapott augusztus első napjaiban az Alfa Vienna Insurence Group Biztosító Zrt., amelynek becslése szerint akár a 650 millió forintot is elérheti a hétvégi viharkár összege – közölte a társaság vasárnap este az MTI-vel.

Mint írják, a július utolsó három hetében történt viharok, illetve kisebb-nagyobb jégverések miatt 7 ezer kárbejelentés érkezett. A várható összes kár július 10. és augusztus 5. között elérheti a 730 millió forintot.

A tomboló szél és felhőszakadás miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya vármegyékből érkezett a legtöbb bejelentés, míg a városok közül a legtöbb káresetet (862) Budapestről jelentették a biztosítónál.

Az Alfa Biztosító szakértői még legalább 5700 további esetre számítanak az augusztus eleji viharok nyomán. Becslésük szerint a teljes kárérték elérheti a 650 millió forintot. A bejelentések 41 százalékánál a felhőszakadás okozott jelentős károkat – írták.

A társaság a közleményében kiemelte, hogy a hétvégén is teljes kapacitással, folyamatosan dolgoznak a kárbejelentések feldolgozásán, ügyfeleiket pedig arra kérik, lehetőség szerint dokumentálják képekkel a viharok okozta károkat, mielőtt elkezdik a halasztást nem tűrő helyreállítási munkákat, valamint a károk bejelentéséhez használják az online ügyfélszolgálati csatornákat.

Jelentős károkat okozott a hétvégi időjárás

Mint írtuk, a tűzoltók még be sem fejezték a pénteki viharkárok felszámolását, a szombat hajnali, majd pedig a délutáni viharok miatt ismét egymás után érkeztek a bejelentések a katasztrófavédelemhez. Leggyakrabban kidőlt fák, víz alá került pincék és épületkárok miatt riasztották a tűzoltóegységeket.

A legtöbb beavatkozásra Budapesten, Pest, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében volt szükség, de szinte nem volt olyan része az országnak, ahol ne kellett volna beavatkozni a viharok miatt. Csak Budapestről több mint 4100 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez. Pusztaszabolcson és Nagylókon összesen hét családi ház tetejét bontotta meg a szél.

Olvasóink több fotót is küldtek a vihar által okozott pusztításról, ezeket az alábbi galériában megtalálja.