Kiderült, hányszor alkalmaztak testi kényszert az iskolaőrök a tanévben

2023.08.08. 13:41
Már 571 intézményben vannak iskolaőrök, de hiány van belőlük, és a fluktuáció is nagynak mondható, mert három év alatt már 342-en hagyták ott a szolgálatot. A hvg.hu által kikért adatokból az is látszik, hogy az elmúlt tanévben az iskolaőrök 199 esetben intézkedtek, ebből 25-ben volt testi kényszer.

Az elmúlt három évben a rendőrségen belül működő iskolaőri szolgálatnál összesen 342 ember munkaviszonya szűnt meg, így most 578 iskolaőr teljesít éppen szolgálatot országszerte – derült ki a rendőrség által a hvg.hu közérdekű adatigénylésére küldött statisztikákból. 

Az idei tanévben már 102-vel több iskolaőr szolgált, mint tavaly. Így tavaly az állomány feltöltöttsége nyáron 79 százalékos volt, most pedig már 85. Az előző tanévben még csak 425, most már 571 intézmény van a programban, de erre oszlik meg az összesen 578 iskolaőr, így nem folyamatos minden intézményben a jelenlétük.

A távozások oka a lap szerint az lehet, hogy bár hasonlóan magas fizetést kapnak, mint némely pedagógus, az így is kevésnek mondható. A vidéki iskolaőrök bruttó 296, míg a Pest vármegyeiek és budapestiek bruttó 306 ezer forintot vihetnek haza, plusz bruttó 200 forint cafeteria üti a markukat évente. Számukra előírás a középiskolai végzettség is ezekért az összegekért, viszont egy határvadász, akinek elég a nyolc általános, már bruttó 400 ezres havi fizetéssel rendelkezik.

Az iskolaőrök, bár a budapesti vagy a vármegyei rendőr-főkapitányságok állományába tartozó „közfeladatot ellátó” személyek, de nem rendőrök. Tehát sem fegyverük, sem fegyverhasználati joguk nincs.

Azonban szabályozott módon és megfelelő körülmények között kényszerítő eszközt használhatnak az iskola területén tanítási időben.

Az iskolaőr kezében kényszerítő eszközök is vannak, mint például a bilincs, gázspray és gumibot. A lapnak pedig az ezen eszközök használatára vonatkozó statisztikát közzétette a rendőrség.

Összesen, országosan 199 intézkedés történt, amelyből 54 esett meg Borsod vármegyei oktatási intézményekben. Ezek közül komolyabb következményekkel 5 eset járt, hiszen 3 végződött testi kényszer, egy bilincs, egy pedig gázspray használatával.

A 2022/2023-as tanévben a második legtöbb intézkedés Baranya vármegyében volt (26), itt két esetben testi kényszert alkalmaztak. Tolnában 19 eset volt, ebből egynél volt testi kényszer. A legkevesebb, egyetlen intézkedés Vas vármegyében volt. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében és Budapesten 6-ból 3 esetben, Bács-Kiskunban 4-ből 2-ben, Veszprém vármegyében 2-ből egy esetben használtak testi kényszert. 

Ha valaki a pontos vármegyénkénti adatokra kíváncsi, megtekintheti a hvg.hu interaktív térképén, amit itt lehet elérni.