Ingyenessé tenné a kormány a jogosítványszerzést a szakképzésben és középiskolában tanulóknak

2023.08.08. 18:07
Egy friss törvényjavaslat szerint a kormány a „B” kategóriás jogosítvány megszerzésének szinte a teljes költségét megtérítené a középiskolásoknak és az állami szakképző intézményekben tanulóknak.

„Az állam ingyenesen biztosítja a 'B' kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását” – olvasható a kormány honlapjára felkerült, társadalmi vitára bocsátott 45 oldalas salátatörvény-javaslatban, amelyet a hvg.hu vett észre először.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda által jegyzett, Az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő törvénytervezet című javaslat szövege alapján az állami támogatás ugyanis érintené „a közlekedési alapismeretek” elsajátítását, amely a KRESZ-vizsgáig vezető elméleti oktatást jelentheti, és „a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek” megszerzését is, amely a forgalmi vizsgáig előírt 29 gyakorlati órára vonatkozhat.

A lap értelmezése szerint így a pár ezer forintos vizsgadíjakat leszámítva a teljes képzés költségét az állam fizetné, azonban az esetlegesen szükséges, vizsga előtti plusz vezetői órákét már valószínűsíthetően nem.

Továbbá emlékeztettek arra is, hogy a kormány eddig a 20 év alattiak „B” kategóriás jogosítványszerzéséhez járultak hozzá legfeljebb 25 ezer forinttal, amit utófinanszírozással, a bemutatott számlák alapján csak a sikeres KRESZ-tanfolyam és vizsga díjára lehetett igényelni az Államkincstáron keresztül.

Mint megírtuk, a „B” kategóriás jogosítvány megszerzése annyira megdrágult az utóbbi időben, hogy alaposan a zsebébe kell nyúlnia annak, aki erre vállalkozik. A végösszeg átlagosan háromszázezer és egymillió forint között mozog. Ez elsősorban attól függ, hogy az autósiskolák rezsiköltsége milyen mértékben emelkedik, valamint hogy az adott tanulónak hány gyakorlati órára van szüksége.