Egy törvényjavaslat szerint nem utalna több tagdíjat a szakszervezeteknek az állam

2023.08.08. 20:27
Egy hétfőn társadalmi egyeztetésre bocsátott javaslat szerint az állam nem utalna több tagdíjat a szakszervezeteknek. Az indoklás szerint ezzel az a cél, hogy csökkentsék az állampolgárok és vállalkozások adminisztratív terheit, valamint hogy szűkítsék a különböző szabályzatkészítésre kötelezettek körét.

Egy, a Miniszterelnöki Kabinetiroda által társadalmi egyeztetésre bocsátott javaslat szerint átírnák a munkavállalói érdekképviseleti tagdíjfizetés önkéntességéről szóló törvényt – vette észre a 444.

Az eddigi jogszabályok szerint a munkáltató a munkavállalók béréből a szakszervezeti tagdíjat a dolgozó írásbeli kérelmére köteles levonni, majd átutalni a munkavállaló által megjelölt szakszervezetnek vagy más érdekképviseletnek.

A hétfőn benyújtott javaslat ezen annyiban módosítana, hogy törvénnyel ettől eltérő kivételeket is határozhatna meg az állam, és önmagát gyakorlatilag mentesítené a tagdíjutalási kötelezettség alól.

A törvényjavaslat szerint az alábbi szakszervezeteknek nem utalnának tagdíjat még a munkavállaló kérésére sem:

  • a közalkalmazottak szakszervezeti vagy érdekképviseleti szervezeteinek;
  • a kormánytisztviselők szervezeteinek;
  • a köztisztviselők szervezeteinek;
  • a honvédelmi alkalmazottak szervezeteinek;
  • az állami fenntartású egészségügyi szolgáltató az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló dolgozók szervezeteinek;
  • a köznevelésben foglalkoztatottak.

A javaslatot augusztus 15-ig lehet véleményezni. Az indoklás szerint ezzel az a cél, hogy jelentősen csökkenjenek az állampolgárok, vállalkozások adminisztratív terhei, az utóbbit pedig csökkenti fogja a különböző szabályzatkészítésre kötelezettek körének szűkítése.