Folytatódik a nyomozás a bátonyterenyei akku-újrahasznosítóban történt robbantás miatt

2023.08.09. 21:19
A rendőrség szakértők bevonásával jelenleg is nyomozást folytat a Bátonyterenyén és Szigetszentmiklóson történt robbanással és tűzzel kapcsolatban – válaszolta a Népszava kérdésére az ORFK.

Szakértők bevonásával zajlik a nyomozás a bátonyterenyei akkumulátor-újrahasznosítóban történt robbanás miatt – közölte az ORFK. Szintén nyomoznak a hatóságok a szigetszentmiklósi üzemben történt tűzeset ügyében. Mindkét gyár a SungEel HiTech Hungary Kft. tulajdonában van.

A Népszava birtokába jutott dokumentumok szerint „a káresemény egy, a hatóságokhoz be nem jelentett, engedéllyel nem rendelkező technológia kipróbálásakor bekövetkező robbanás volt”.

A SungEel HiTech Hungary Kft. bátonyterenyei üzemében történt robbanást követően az ügyben vizsgálat indult. Az előzetes szakértői vélemény szerint a gyárban szinte semmi sem stimmelt, a robbanás pedig egy engedéllyel nem rendelkező technológia kipróbálásakor történt.

A dokumentum szerint A felrobbant akku-újrahasznosító berendezés 85 elemében tért el a szabályostól, az üzemeltetésére nem volt engedélye a cégnek. az üzemeltetéshez szükséges engedélyeket a vállalat képviselői nem tudták bemutatni.

A baleset után több hónappal végzett mintavételek kiderítették, hogy az emberre veszélyes toxikus anyagok mértéke három és félszerese volt a megengedettnek. A céget legutóbb 50 millió forintra büntette a Nógrád vármegyei kormányhivatal.

A SungEel másik, szigetszentmiklósi üzemében keletkező tűzben ketten haltak meg. A vizsgálat ebben az ügyben is folyik – erősítette meg az ORFK.

Az RTL Híradó értesülése szerint a katasztrófavédelem vizsgálata bebizonyította, hogy „a biztonságos üzemeltetés feltételei súlyosan hiányosak”. A testület a katasztrófavédelmi engedély visszavonása mellett döntött, azonban az üzem csökkentette a veszélyes anyagok mennyiségét, így nem kell bezárnia.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport