Milyen szándék lehet a kormány határozata mögött?

MG 4327
2023.08.09. 10:25
A kormány arról határozott, hogy még az idén vizsgálják az önkormányzatok működésének több területét, és a következő év elejéig – néhány hónappal az önkormányzati választások előtt – kell beszámolni a tapasztalatokról. Gémesi Györgyöt, Gödöllő polgármesterét, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökét, valamint Schmidt Jenőt, Tab polgármesterét, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökét kérdeztük.

A közszolgálati ellenőrzések 2023. évi vizsgálati tárgyköreiről és a vizsgálat alá vont szervekről címmel jelent meg a Magyar Közlönyben a kormány határozata.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt a feladatot kapta, hogy – a fővárosi és a vármegyei kormányhivatalok bevonásával – hajtson végre közszolgálati ellenőrzést a helyi önkormányzatok képviselő-testületeinek polgármesteri hivatalainál és közös önkormányzati hivatalainál az alábbi tárgykörökben:

  • A szabadság kiadásának és kivételének gyakorlata a polgármester, valamint a helyi önkormányzat képviselő-testületének polgármesteri hivatalainál és közös önkormányzati hivatalainál foglalkoztattak közszolgálati jogviszonyában.
  • A jogviszony megszűnésével, megszüntetésével kapcsolatban a szabadság megváltásával összefüggő munkáltatói intézkedések gyakorlata.
  • A főpolgármester, a polgármester, a vármegyei önkormányzat közgyűlésének elnöke, valamint a főpolgármester-helyettes, az alpolgármester, a vármegyei önkormányzat közgyűlésének alelnöke díjazása, illetve költségtérítése megállapításának gyakorlata.
  • Az idegennyelv-tudási pótlék megállapításának gyakorlata a polgármester esetében.

A vizsgálat a 2022. január 1. napjától 2023. július 31. napjáig tartó időszak munkáltatói intézkedéseire terjed ki. A határidő 2023. november 30., Gulyás Gergelynek az ellenőrzések tapasztalatairól 2024. január 31-ig kell tájékoztatást adnia a kormány számára.

„Komplikált ügy ennyi idő alatt ekkora apparátus biztosítása”

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke az önkormányzatok átvilágításáról lapunk kérdésére úgy fogalmazott, hogy

2018-ban is volt ilyen típusú rendelet, nem új dologról van szó, viszont a kormányhivatalnak eddig is módjában volt és ezután is módjában lesz elvégezni ezeket az ellenőrzéseket. Természetesen az államnak joga van ellenőrizni a települések törvényes működését. Az önkormányzatok törvényességi felügyeletét a kormányhivatalok látják el, innen nézve akár a kormányhivatalok kritikájaként is felfoghatjuk a döntést.

A polgármester leszögezte, nyugodtan állnak az ellenőrzés elé, és abban bízik, hogy nem szelektív lesz, hanem minden önkormányzatra kiterjed, „így lenne korrekt, de komplikált ügy ennyi idő alatt ekkora apparátus biztosítása, több mint háromezer önkormányzat van”.

Gémesi György úgy látja, a közelgő önkormányzati választások miatt felvethet bizonyos kérdéseket az időzítés, de bízik benne, hogy az ellenőrzés mögött nem politikai szándék van.

„Az átvilágítások eddig is rendszeresek voltak”

Schmidt Jenő, Tab kormánypárti polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke az önkormányzatok ellenőrzésére vonatkozó kérdésünkre kifejtette:

Az átvilágítások eddig is rendszeresek voltak, legfeljebb nem voltak kihirdetve. A kormányhivatal mindent lát, megkapják a jegyzőkönyveket a testületi ülésekről, mindenről be kell számolni, engedélyeztetni kell a szabadságot, látják a jövedelmeket. Most átfogóbb ellenőrzés jön, bizonyos dolgokra kihegyezve, nem is lesz egyszerű összegyűjteni több mint háromezer önkormányzat adatait. Mintavételes eljárásra számítok, nem mennek ki mindenhova, hanem kérdések alapján kell beadni a dokumentumokat. A nagyobb önkormányzatokhoz viszont kimehetnek megvizsgálni az eljárásokat.

A polgármester az átvilágítás időzítéséről úgy fogalmazott, hogy „négy évvel ezelőtt ugyanez volt, nem lepődök meg, most is számítottam valamilyen ellenőrzésre, és ez így lesz a későbbiekben is”.

(Borítókép: Gulyás Gergely. Fotó: Németh Kata / Index)