Vádat emeltek a fiatal diák ellen, aki Budapesten megkéselte iskolatársát

2023.08.10. 12:12
2022 októberében az egyik budapesti középiskolában megkéseltek egy diákot. A 19 éves elkövető ellen most vádat emeltek. A Fővárosi Főügyészség a fiút előre kitervelten elkövetett emberölés bűntett kísérletével vádolja.

A BGSZC Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumban tavaly ősszel késelés történt. A 19 éves elkövető ellen a Fővárosi Főügyészség most vádat emelt – írja az MTI a főügyészség csütörtöki közleménye alapján.

A fiatal fiú tavaly ősszel legalább másfél héten keresztül késekkel, ollóval és kalapáccsal a hátizsákjában járt iskolába. Többször tett szélsőséges eszmékkel való azonosulást tükröző kijelentéseket, valamint olyan is előfordult, hogy erőszakos cselekményekről beszélt az iskolatársai előtt, vagy ilyen tartalmakat mutatott nekik a mobilján.

A többi diák a szélsőséges megnyilvánulásai miatt távolságot tartott tőle, barátai így nem voltak.

A fiú szeptemberben elhatározta, hogy ölni fog, ezért tartotta hetekig magánál a két kést, az ollót és a kalapácsot a hátizsákjában.

2022 októberében már az iskolában is hangoztatta, hogy „gyilkos akar lenni”, és „van már pár ember, akit meg akar ölni”.

Végül október 10-én az egyik szünetben elővette az egyik kést és az ollót, odalépett három másik diákhoz, és a késsel az egyik fiúra támadt, többször megszúrva őt. Ezután eldobta a kést, majd a folyosón várakozott.

Az ügyészség szerint a támadás alkalmas volt súlyos vagy akár halálos kimenetelű sérülés okozására is, annak elmaradása kizárólag a szerencsés véletlennek köszönhető.

A Fővárosi Főügyészség a 19 éves fiút előre kitervelten elkövetett emberölés bűntett kísérletével vádolja, vele szemben fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratban.