A Belügyminisztérium elárulta, miért vannak kordonok a Karmelita előtt

2023.08.11. 15:28
Rétvári Bence a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára írásos választ adott Hadházy Ákos független képviselő azon kérdésére, amely a Karmelita kolostort körülvevő kordonok létjogosultságát firtatja. Hivatalos válaszába az államtitkár még azt is kihangsúlyozta, hogy szerinte a kordonbontó akciókat külföldről származó pénzekből finanszírozzák.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő azzal a kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy „Milyen határozat alapján került megrendelésre, illetve felépítésre a Színház utcát lezáró kordon?” – vette észre a hvg.hu az Országgyűlés honlapján található dokumentumban.

Hadházy kérdésére azonban Rétvári Bence, a minisztérium parlamenti államtitkára válaszolt. Az államtitkár azt írta, hogy „a Színház utca Karmelita felőli részét a Készenléti Rendőrség objektumvédelmi célokra veszi igénybe, a Színház utca Honvéd főparancsnokság felőli része pedig építési kivitelezési munkaterület.”

Ezért az érintett terület lekerítését a vagyonkezelő Várkapitányság megbízásából a Kivitelező végezte el az építési és bontási munkálatok miatt baleset-megelőzési célból

– fogalmazott Rétvári Bence.

Hozzátette, hogy „a törvényeket mindenkinek be kell tartania, egy országgyűlési képviselőnek pedig főképpen. Kérem, hagyjanak fel a külföldi receptek alapján szervezett, külföldi pénzből támogatott, agresszív, erőszakos akciókkal!”

Mint megírtuk, legutóbb május 19-én a státusztörvény-tervezet eltörléséért és az oktatásügy teljes reformjáért gyűltek össze a tiltakozók a Karmelita kolostor előtt. Előtte május 9-én, azelőtt pedig május 3-án volt kordonbontó tüntetés. 

A május 3-i esemény tanár-diák tüntetésként indult a státusztörvény ellen, népszavazási kezdeményezést is bejelentettek, majd a jórészt diákokból álló demonstrálok lebontották a kordon egy részét a Karmelita kolostornál, mielőtt a rendőrség beavatkozott volna: könnygázt vetettek be, több tüntetőt pedig kiemeltek, és előállítottak.